IZBRUH OKUŽB

V Sloveniji novo žarišče koronavirusa: prebivalcem jemljejo brise

Objavljeno 16. julij 2020 13.23 | Posodobljeno 16. julij 2020 13.35 | Piše: N. Č.

V Hrastniku je trenutno 23 aktivno okuženih ljudi. Inšpekcija preverja stanje v gostinskih lokalih, kjer je prejšnji teden prišlo do izbruha okužb.

Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
V Hrastniku so danes zabeležili štiri nove okužbe s covidom 19, med katerimi sta dva oskrbovanca doma starejših, ena zaposlena v omenjenem domu in en občan, kar pomeni, da je trenutno v tej občini že 23 aktivno okuženih ljudi, od tega deset v domu starejših, pet oskrbovancev in pet zaposlenih, je za STA povedal župan Marko Funkl.

Kot je še povedal Funkl, je danes v Hrastniku tudi zdravstvena inšpekcija, ki preverja stanje v gostinskih lokalih, kjer je prejšnji teden tudi prišlo do izbruha prvih okužb v drugem valu.

Po njegovem sredinem pozivu k pomoči države in stroke je danes prejel klic ministrstva za zdravje o kadrovski pomoči domu za starejše, ki pa je za zdaj še niso dočakali. »Če tega ne bo, bomo imeli velike težave pri zagotavljanju zdravstvenih delavcev,« je opozoril hrastniški župan, ki verjame, da se bo tako kot v primerih Šmarja pri Jelšah, Ljutomera, Metlike in nazadnje Vipave tudi za njih našla primerna dodatna delovna sila.

S svojimi zmogljivostmi so se do zdaj v glavnem lotili ugotavljanja razmer v domu starejših, danes pa se lotevajo tudi jemanja dodatnih brisov občanom, da tako ugotovijo dejansko stanje v občini. Funkl upa, da se bodo stvari nekoliko le umirile. Na srečo po njegovem v domu za zdaj ni kakšne eksponentne rasti.


Zaradi povečanega števila okužb so zaprli lekarno


Ob tem so iz Zasavskih lekarn Trbovlje sporočili, da bo njihova podružnica v Dolu pri Hrastniku zaradi povečanega števila okužb od tega tedna dalje do preklica zaprta, od 1. do 15. avgusta naprej sicer tudi zaradi že prej načrtovane prenove prostorov.

Dogajanje v Hrastniku je pred sejo vlade komentiral tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je dejal, da za zdaj vse poteka po protokolu. Njegovo ministrstvo in ministrstvo za zdravje sta vseskozi v stiku z direktorjem doma starejših, kjer imajo vzpostavljeno rdečo cono. Za zdaj ocenjuje, da so zadeve pod nadzorom.

Seznanjen je tudi s prošnjami lokalne skupnosti po kadrovski podpori. Razume, da se želijo čim bolje pripraviti na morebitno naraščanje števila okužb, zato zagotavlja, da bodo po najboljših močeh zagotovili pomoč, tako kot so jo v prvem valu širjenja virusa.
Deli s prijatelji