DOBRE NOVICE

V Novem mestu naj bi izdelovali nov Renaultov električni model

Novo vozilo znamke Renault, ki naj bi na trg prišlo leta 2026, naj bi bilo še manjše od prenovljenega kultnega modela R5.
Fotografija: Revozova proizvodnja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Revozova proizvodnja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo v tem tednu predstavil nov mestni električni avtomobil Ampere, ki ga bodo po pričakovanjih izdelovali v tovarni v Novem mestu v Sloveniji, so neimenovani viri povedali tiskovni agenciji Reuters.

Novo vozilo znamke Renault, ki naj bi na trg prišlo leta 2026, naj bi bilo še manjše od prenovljenega kultnega modela R5. Renault »cenovno dostopno« vozilo predstavlja pred začetkom borzne kotacije nove družbe Ampere, na katero je izločil proizvodnjo električnih vozil.

Ampere je napovedal, da bo do leta 2030 na trg dal šest električnih modelov. Do leta 2026 načrtuje proizvodnjo 600.000, do leta 2031 pa milijon električnih vozil letno. Lani so prodali nekaj manj kot 50.000 električnih meganov in kangoojev. Za leto 2024 so napovedali začetek prodaje elektrificiranih modelov scenic in R5, za leto 2025 pa prihod prenovljene, električne »katrce«, modela R4, navaja Reuters.

Cenovno dostopna vozila

Podjetje Ampere, ki je bilo ustanovljeno 1. novembra letos, želi postati vodilni evropski proizvajalec na hitro rastočem trgu električnih vozil, so danes sporočili iz družbe GA Adriatic, ki trži Renaultova vozila v Sloveniji.

»Ampere je osredotočen na tehnologijo in uporablja horizontalni model, ki mu omogoča večjo prožnost in večjo inovativnost. Cilj je proizvesti cenovno dostopna vozila v Evropi, ki si jih kupci lahko privoščijo,« so zapisali.

Ampere ima 11 lokacij v Franciji, med katerimi so štirje industrijski obrati: industrijsko vozlišče ElectriCity, ki vključuje tri tovarne (Douai, Maubeuge in Ruitz), ter tovarno Cleon. Zaposluje več kot 11.000 ljudi, od katerih je 35 odstotkov inženirjev.

Renault v sredo v zvezi z družbo Ampere pripravlja predstavitev vlagateljem, so navedli v GA Adriatic.

Kaj izdelujejo v Revozu

V Renaultovi tovarni Revoz v Novem mestu trenutno izdelujejo modela clio in twingo, slednjega tudi v električni različici. Do konca leto naj bi Revoz po načrtih izdelal 62.000 avtomobilov, in sicer približno 31.000 cliov in približno toliko twingov, od tega 17.000 električnih twingov.

Časnik Finance je oktobra poročal, da bi lahko v lastništvo Revoza, ki je trenutno v celoti v Renaultovi lasti, vstopil kitajski Geely. Ta je Renaultov partner na Kitajskem, med drugim je lastnik Volva in delni lastnik Mercedes-Benza, v Evropi je navzoč z znamkama Polestar in Zeekr.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije