VOLITVE 2018

V nedeljo bo šlo na nož: levi in desni blok izenačena

Pred nedeljskimi volitvami še zadnje merjenje javnega mnenja 19,5 odstotka neopredeljenih, še 28 odstotkov pa se jih lahko premisli.
Fotografija: Volitve bodo to nedeljo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Volitve bodo to nedeljo. FOTO: Matej Družnik/Delo

LJUBLJANA – Zdaj gre pa že skoraj zares. Do osmih parlamentarnih volitev v samostojni Sloveniji sta le še dva dneva, po naporni predvolilni kampanji pa se jutri začne tako imenovani volilni molk. To pomeni, da lahko stranke samo še danes nagovarjajo potencialne volivce, mediji pa objavljajo raziskave javnega mnenja.

Po zadnji, najnovejši raziskavi, ki jo je za časopisno družbo Delo pripravil Inštitut Mediana (anketiranje je bilo tako telefonsko kot tudi spletno, opravljeno pa je bilo med 25. in 30. majem na reprezentativnem vzorcu 1006 anketiranih), bi največ glasov dobila Slovenska demokratska stranka (22,9 odstotka), precej zadaj za njo pa bi bila Lista Marjana Šarca (8,2 odstotka). Na tretjem mestu bi bilo kar precej gneče, saj bi kar tri stranke dobile skoraj enako število podpore. Stranka modernega centra (SMC) bi tako dobila 6,8 odstotka, Socialni demokrati (SD) 6,7 in Levica 6,6 odstotka. Čisto za petami pa bi jim bila Nova Slovenija (NSi), ki bi jo podprlo 6 odstotkov tistih, ki menijo, da se bodo verjetno udeležili volitev. Glede na raziskavo bi parlamentarni prag prestopil le še Desus (5,1 odstotka), tik pred vrati državnega zbora pa bi ostale Stranka Alenke Bratušek in Slovenska nacionalna stranka (obe po 3,9 odstotka) ter Slovenska ljudska stranka (3,4 odstotka).

Glede na to, da se je med neopredeljene štelo kar 19,5 odstotka anketiranih, ta vrstni red strank seveda še ni dokončen. Na končni rezultat bi lahko vplivalo še tudi tistih 28 odstotkov sicer opredeljenih anketiranih, ki o izbiri stranke še niso bili povsem prepričani. Menili so torej, da bi lahko še spremenili svojo volilno odločitev.

Koga bi volili? FOTO: Grafika Sn
Koga bi volili? FOTO: Grafika Sn

 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije