V Lazaret v karanteno za 40 dni (FOTO)

Slovenski Lazaret na meji z Italijo je bil pred dvema desetletjema najlepši mejni prehod v Sloveniji. Letos so Italijani le lučaj stran, v vojašnici Lazzaretto-San Bartolomeo, uredili center za karanteno zaradi koronavirusa.
Fotografija: Nekoč ena bolj obleganih prostocarinskih prodajaln na meji z Italijo FOTO: BORIS ŠULIGOJ
Odpri galerijo
Nekoč ena bolj obleganih prostocarinskih prodajaln na meji z Italijo FOTO: BORIS ŠULIGOJ

Začnimo s kugo. Prve zapise o hudi nalezljivi bolezni imamo že pol tisočletja pred našim štetjem v Egiptu. Pri mnogih poznejših epidemijah predvsem v pristaniških mestih so morda sumili na povezavo s podganami, a je nihče ni dokazal ali potrdil. V tisoč letih, tja do 1570., je Dubrovnik npr. doživel 30 epidemij, Zadar deset. Beneška republika (nekaj let je bil pod njenim okriljem tudi Trst) je od 10. do 14. stoletja doživela 40 epidemij.

Da so slutili, kje tičijo vzroki, so dokazali z gradnjami karanten v pristaniščih. Prav Dubrovnik je leta 1377 zgradil prvo. Nekako po občutku so mornarje in trgovce v njih držali štirideset dni in ta quaranta (40 po italijansko) jim je dala tudi ime. Drugače so se imenovale lazareti, po bolnišnici sv. Lazarja v Rimu, kjer so se zdravili kužni bolniki. Ime so prevzeli posamični kraji, tudi mi imamo enega. Imenuje se torej Lazaret.
ni podpisa
ni podpisa

Včasih je bil tam mejni prehod z Italijo, ki je bil leta 1999 celo razglašen za najlepše urejen slovenski mejni prehod. Tam je bila nekoč tudi močno oblegana prostocarinska prodajalna (duty free shop), pa kopališče … V zaledju so vinogradi, nasad oljk in še kak skrivni kotiček.

Karantena za čiščenje blaga

Kakor koli, medicinski raziskovalci Beneške republike so bili prvi, ki so razumeli, da se gobavost in pozneje kuga prenašata z okužbo. To odkritje je privedlo državo do tega, da je ustanovila ne samo karantenske lazarete za ugotovitev okuženosti in posebej lazarete za okužene, ampak celo lazaret za blago, kjer se je predvsem tekstil prečiščeval pred vnosom na tržišče. Ni šlo več samo za karanteno, temveč za organiziran postopek sterilizacije blaga, seveda kolikor je omejeno znanje tistega časa dovoljevalo.

Prvi lazaret je nastal leta 1423, ko se je republiški senat dogovoril s samostanom na otoku Svete Marije iz Nazareta, kjer je bilo zavetišče bolnih romarjev, ki so prihajali iz Svete dežele. Dogovor je zavezal benediktinske menihe na otoku za oskrbo vseh okužencev, torej ne samo romarjev, ki so prihajali z vzhoda, medtem ko je država morala priskrbeti prehrano in zdravila. Otok se je poslej imenoval Lazzaretto in pozneje Lazzaretto vecchio (stari lazaret).

Prvih 60 let je ta strošek prevzel tako imenovani urad za sol, nato je upravo lazaretov prevzelo neposredno ministrstvo za zdravstvo, ki je izpopolnilo zdravniško plat organizacije. Leta 1468 je bil dograjen nov lazaret na drugem otoku, ki je dobil ime Lazzaretto Nuovo (novi lazaret). Slednji je skrbel za karantene in za ugotavljanje bolezenskega stanja, medtem ko je stari lazaret sprejemal samo že okužene osebe.

Tržaško pristanišče in sveta Terezija

Po zgledu Beneške republike so pozneje vsa večja pristanišča Sredozemlja ustanavljala lazarete. Tudi tržaško pristanišče jih je imelo. Prvi je bil, kakor v vseh drugih obmorskih mestih, zunaj mestnega obzidja v smeri proti Rimu, od koder je prihajala večina romarjev. Nanj spominja samo še ulica Lazzaretto Vecchio, ki je vzporedno z južno obalo zaliva. Lazaret svetega Karla je bil dograjen leta 1723 in je kmalu postal nezadosten. Novi lazaret iz leta 1769 je bil zgrajen na območju današnjega Rojanskega trga in posvečen sveti Tereziji. Deloval je do leta 1867, ko je bil odprt najnovejši in poslednji lazaret. Ta je bil umaknjen precej daleč od mestnega središča, saj je bil pri svetem Jerneju, danes v Sloveniji. To je Lazaret.

ni podpisa
ni podpisa

Trgatev nad Lazaretom FOTO: IZTOK UMER
Trgatev nad Lazaretom FOTO: IZTOK UMER

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije