V času korone v gorah usoden celo zvin gležnja

V štirih dneh skoraj tri tisoč kršiteljev. Kljub prepovedim ne zanemarimo gibanja.
Fotografija: Izrekli so že 1366 opozoril, v 1574 primerih so predlog odstopili zdravstvenemu inšpektoratu. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Izrekli so že 1366 opozoril, v 1574 primerih so predlog odstopili zdravstvenemu inšpektoratu. Foto: Marko Feist

Potem ko so se prebivalci večjih mest še konec prejšnjega tedna kljub priporočilom, naj ostanejo doma, v precej velikem številu mudili na slovenski Obali ter po domala vseh izletniških in turističnih točkah, je bilo minuli konec tedna vse čisto drugače.

Kamniški gorski reševalci so zelo zadovoljni, ker ljudje upoštevajo ukrepe. FOTO: GRS Kamnik
Kamniški gorski reševalci so zelo zadovoljni, ker ljudje upoštevajo ukrepe. FOTO: GRS Kamnik
Sicer najbolj oblegana mesta so bila prazna pa tudi parkirišča pod najbolj priljubljenimi izletniškimi točkami so samevala. Ljudje, ki so se sprehajali, so bili domačini.
 

Največ kršijo Gorenjci in Celjani


Velike zasluge pri tem, da smo minuli vikend ostajali doma v svoji občini, ima tudi policija. Tako so na avtocestah pa tudi na državnih in lokalnih cestah, predvsem tistih, ki peljejo do najbolj priljubljenih turističnih točk, minuli teden zalotili precej posameznikov, ki so poskušali brez nujnega razloga preiti v drugo občino ali so tam že bili. Kot nam še povedo na Generalni policijski upravi (GPU), je bilo največ ukrepov izrečenih na celjskem in kranjskem območju.


»Policija v večini primerov ugotavlja, da ljudje spoštujejo omejitve in da med občinami potujejo osebe, ki spadajo med izjeme. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, pa napotijo na naslov stalnega bivališča oziroma ukažejo upoštevanje odloka,« so povedali na GPU.
 

Vseeno se gibajmo!


Niti kamniški gorski reševalci niso stali križemrok. Kot nam je povedal kamniški gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi, so bili nadvse zadovoljni, saj sploh ni bilo treba opozarjati! »Vesel sem, da ste se Kamničanke in Kamničani odpravili v naravo, srečevali smo se, si izmenjali nekaj besed, predvsem pa nasmehe in dobro voljo. Kakršne koli besede v smislu opozorila so bile odveč, saj smo se vsi držali priporočil stroke,« je povedal in razložil, da je v teh dneh res treba ohraniti zdrav razum.


»Zelo smo bili zadovoljni, saj ne bo treba zaostrovati odlokov. Najhuje bi bilo, če bi morali ljudje res ostajati zaprti v svojih stanovanjih, zagotovo bi se nam vsem zmešalo. Zato se moramo vsi potruditi, da smo strpni do drugih in da ohranjamo zdrav odnos do ukrepov in do sebe, da se gibljemo, kolikor se pač lahko. Gibanje ni pomembno samo s fizičnega vidika, ampak tudi psihičnega. Ko gre kdo izza zidov svojega doma na sprehod, vsaj malo pozabi na dogajanje okoli sebe, vsakdo v svoji občini lahko poišče kakšno potko v bližini doma in za to ni treba na drugi konec Slovenije,« je opozoril.
 

Izogibajmo se goram


Tudi sam navdušen nad aktivnostjo v naravi ni imel velikih težav pri navajanju na ukrepe. »Za našo družino lahko rečem, da smo veliko skupaj in da nekako živimo to samoizolacijo že od nekdaj, saj se v osnovi izogibamo trgovskih centrov in znanih turističnih destinacij. Vse skupaj smo vzeli kot izziv in omejitev glede gibanja ne čutimo kot primanjkljaj, ampak na to gledamo kot na priložnost, ko spoznavamo bližnje okolje in se imamo prav lepo.«


Povprašamo ga še, kako je s turami v visokogorje v gorskih občinah, saj je med prvimi opozarjal, da te v času koronavirusa niso primerne, saj na njih ogrožamo sebe in gorske reševalce ter po nepotrebnem obremenjujemo zdravstveni sistem. »Zdaj so posebne razmere in helikopter ob sumu na okužbo ponesrečenega ne bo smel vzeti na krov. Saj mi bomo šli po njega, a če se na primer nesreča zgodi nekje visoko, lahko traja več ur in morda je lahko za koga usodno, tudi če gre za čisto banalno poškodbo, kot je zvin gležnja.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije