KORONAVIRUS

Se lahko sončite na plaži? Kacin vam odgovarja (VIDEO)

Omejitev za vstop v državo pri državljanih Slovenije ni, tujcem se vstop lahko zavrne.
Fotografija: Dejavnosti v vodi in na njej so dovoljene. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Dejavnosti v vodi in na njej so dovoljene. FOTO: Boris Šuligoj

V nedeljo je bilo v Sloveniji na novi koronavirus testiranih 479 ljudi, test pri nobenem ni bil pozitiven, prav tako zaradi covida 19 ni nihče umrl. Ena oseba je bila iz bolnišnice odpuščena, v bolnišnicah zaradi te bolezni ostaja 25 ljudi, od tega pet na intenzivnih oddelkih. Število potrjenih okužb je 1466, smrtnih žrtev pa 104.



Izjavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sta podala vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije pri GPU Melita Močnik ter vladni govornik Jelko Kacin.



Vlada je v nedeljo na dopisni seji dopolnila odlok o prehajanju državne meje. Odpiranje mej bo potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa bodo sproti posodabljali. Med izjeme iz tretjih držav, ki jim ob vstopu ni treba v karanteno, so uvrstili voznike mednarodnega prevoza in tiste, ki Slovenijo še isti dan zapustijo.

Odlok daje državi pravico, da državljane EU na meji zavrne, je pojasnil Kacin. Vlada bo pripravila in redno posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo. Seznam pa še ni določen, je pojasnila Močnikova.

Vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije pri GPU Melita Močnik. FOTO: Zaslonski posnetek
Vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije pri GPU Melita Močnik. FOTO: Zaslonski posnetek
Prehajanje meja je dovoljeno le na nekaterih kontrolnih točkah in odprtih mejnih prehodih. Na mejah zunaj kontrolnih točk in mejnih prehodov je dovoljeno prehajanje meje tistim, ki imajo parcele v drugih državah. Za državljane Slovenije ni nobenih omejitev za prestop meje, morajo pa slediti ukrepom in navodilom NIJZ, še posebej če sumijo, da bi bili lahko okuženi. Enako velja za državljane Slovenije, ki nimajo urejenega bivanja, morajo pustiti le naslov, kjer bi bili lahko v karanteni. ​Tujcem iz EU lahko zavrnejo vstop, če kažejo znake okužbe ali drugega obolenja. Nadaljnje ukrepanje se dogovarja z NIJZ.



​Državljani tretjih držav morajo izkazovati nujnost razloga potovanja na zunanji schengenski meji; vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske zadeve, ki imajo stalno ali začasno bivanje v Sloveniji ali prihajajo zaradi opravljanja kakšne gospodarske dejavnosti, prevozniki.

Kdo gre trenutno lahko na Hrvaško?
Sosednje države imajo pravico, da ukrepe izvajajo po lastni presoji. Za lastnike nepremičnin in plovil ni težav, je pa bilo sproščeno vstopanje na Hrvaško glede na podlagi vavčerjev, rezervacij ... Vse, ki so vstopali, je hrvaška policija vprašala, kje bodo bivali. Po naših informacijah bo Hrvaška še sprostila vstopanje. Tisti,  ki tja vstopajo zaradi turizma, naj imajo potrdila in izkazan razlog potovanja. Ko se Slovenec vrne iz Hrvaške, mu ni treba v karanteno (če vmes ni bil v kakšni tretji državi več kot 14 dni).

Iz Italije bo v Slovenijo prihajalo več ljudi zaradi odprtja vrtcev in šol.

Na Brniku prva dva leta pričakujemo 26. maja, je razkrila Močnikova.

Kdaj se odpirajo fitnesi in bazeni?
Točnega datuma še ni. To je odvisno, kdaj bo NIJZ dal priporočila za uporabo teh objektov, je povedal Kacin. Zdraviliški turizem je še onemogočen, tukaj so časovnice bliže uradnim odprtjem turističnih sezon.

Zakaj se meje z drugimi našimi sosedami ne odpirajo?
​​Aktualen je problem reciprocitete. Če sosede za državljane ob povratku iz Slovenije zahtevajo karanteno, je možnost prihoda k nam majhna. Ne želimo, da bi kakšna soseda s političnimi omejitvami onemogočala Slovenijo in omogočala prihod iz večjih držav, iz naše pa ne, je pojasnil Kacin. Najava Avstrije o odprtju meja s Češko, Slovaško in Poljsko je politična. Minister Počivalšek se o tem pogovarja z avstrijsko kolegico.

​​Kdaj se bodo odprle plaže na obali?
​To je vprašanje za upravitelja vsake posamezne plaže. Priporočila NIJZ so splošna, vsekakor je pomembna socialna distanca, razen če gre za člane istega gospodinjstva. Dovoljeno je vse na vodi in pod gladino, logično je, da se tudi na obali lahko sončimo, če le spoštujemo distanco.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije