ODPIRANJE MEJ

Kacin: Mudi se, zato smo spremenili odlok

Objavljeno 17. maj 2020 20.31 | Posodobljeno 17. maj 2020 22.58 | Piše: STA, N. Č.

Vlada je na dopisni seji dopolnila odlok o prehajanju državne meje. Odpiranje mej bo postopno, voznikom mednarodnega prevoza ni treba v karanteno.

Jelko Kacin. FOTO: posnetek zaslona
Vlada je na dopisni seji spremenila odlok o ukrepih na meji. Odpiranje mej bo potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa bodo sproti posodabljali. Med izjeme iz tretjih držav, ki jim ob vstopu ni treba v karanteno, pa so uvrstili voznike mednarodnega prevoza in tiste, ki Slovenijo še isti dan zapustijo.

Spremenjen in dopolnjen odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji, začne veljati danes, v nedeljo, ob 22. uri, so sporočili po seji vlade.
Preberite tudi: Infektologa Tomažiča skrbi odprtje mej
Kot so zapisali, bo odpiranje mej, razen za državljane Slovenije in tujce s stalnim bivališčem pri nas, potekalo postopoma.

Vlada bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, in sicer na podlagi ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah, ki jo bo podal Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz), in tehničnih dogovorov ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, članicami EU in z državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU. Seznam držav bo objavljen na spletnih straneh Nijz in ministrstva za notranje zadeve.


Poleg tega spremenjen odlok določa izjeme pri osebah iz tretjih držav, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena za 14 dni. Gre za osebe, ki so napotene na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza, ter za osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. V četrtek je namreč vlada z odlokom odpravila karanteno ob vstopu v državo za državljane Slovenije in drugih držav EU, ob tem pa določila, da karantena sicer še velja za osebe iz tretjih držav in tiste državljane Slovenije in EU, ki zunaj unije preživijo več kot 14 dni.
Preberite tudi: Naval na Hrvaško: čaka se več ur, številni bodo prenočili na meji (FOTO)
Vladni govorec za covid-19 pa je v izjavi za Dnevnik na Televiziji Slovenija pojasnil, da so odlok že danes dopolnili zaradi slovenskih avtoprevoznikov, saj so tako rešili »problem voznikov, ki prihajajo v službo iz drugih držav, večinoma iz jugovzhodne Evrope«. »Ko bo ta problem rešen, bodo tovornjaki pred polnočjo lahko krenili na pot, zato se mudi,« je dejal.
Deli s prijatelji