NOČNA MORA

Ujetniki šova Kmetija, 34-letnik zahteva 10 tisočakov

Objavljeno 09. oktober 2019 07.12 | Posodobljeno 14. oktober 2019 09.44 | Piše: Oste Bakal

Sosed resničnostnega šova zahteva 10 tisoč evrov. Snemanje jim krati spanec, v gozd ne sme po drva.

Kmetija obsega kar sedem poslopij. FOTO: POP TV
VUČJA GOMILA – Za eno večjih vasi v občini Moravske Toplice, Vučjo Gomilo z okoli 270 dušami, so gotovo mnogi slišali šele letos, ko so začeli predvajati priljubljeni resničnostni šov Kmetija.

image
Boštjan Žitnik je ogorčen nad početjem družbe Pro Plus, ki da njemu in njegovi družini krši tudi ustavne pravice. FOTO: Družinski arhiv

Medtem ko mnogi nestrpno pričakujejo nova nadaljevanja šova, pa nekateri domačini komaj čakajo, da se zadeva čim prej konča, da »snemalne ekipe in nastopajočih ne vidimo več v svoji bližini«, kot nam je zaupal eden od prizadetih domačinov, 34-letni Boštjan Žitnik.

Spregovoril je o težavah, ki njemu in še šestim članom njegove družine, 29-letni partnerici Nataliji, 11, 6, 3 in 2 leti starim hčerkam, ter babici Aranki ne dajo spati. Ker se mu ni uspelo dogovoriti z odgovornimi v družbi Pro Plus, bo, kot kaže, vse skupaj pristalo na sodišču. Še pred tem bo Žitnik s pomočjo odvetnika Igorja Weindorferja iz Murske Sobote poskušal doseči zunajsodno poravnavo.

image
Kmetija Žitnikovih je od dogajanja v šovu Kmetija oddaljena slabih sto metrov. FOTO: Družinski arhiv

Sogovornik je ogorčen in trdi, da ne bo zlepa odnehal. »Ustvarjalci šova Kmetija in sploh oni v Ljubljani mislijo, da smo na Goričkem zarukani in neumni kmetje, a se motijo. Naj se postavijo v mojo kožo, ko tri osrednje mesece v letu, avgusta, septembra in oktobra, ne moreš nič narediti na kmetiji in sploh okrog hiše, ko ti vedno kdo visi nad glavo. Prepovedali so nam celo, da bi sprejemali obiske, kamere so vedno prižgane za mojo hišo, in če kaj delam ali grem iz hiše v naravo, me snemajo. Enako otroke, ti pa se bojijo. Govorili so mi, češ da bodo za protiuslugo uredili notranjost moje hiše, a to ni potrebno, ker sem že pred časom, ko mi je babica podarila starejšo hišo, uredil vso notranjost, tako sta mi ostali le še streha in zunanja fasada. Povedal sem jim, da naj mi plačajo odškodnino vsaj dva tisočaka, a tudi tako ni šlo. Zato ne gre drugače, kot da gremo na sodišče, naj sodniki povedo, ali ti lahko na dvorišču nekdo dela, kar hoče, ne da bi se o tem dogovorili. Nikakor si ne morem dovoliti, da bi se to dogajalo meni in družini še naslednji dve leti, saj so 'svojo kmetijo' najeli za tri leta. Sploh nimajo kaj motiti moje posesti in naše družine,« je odločen Žitnik in dodaja, da je vse skupaj od nje gove hiše oddaljeno največ 100 metrov, njihovi zabojniki pa še manj.
 

Na njivo le ob šestih zjutraj


Žitnik je lastnik stanovanjske hiše in več parcelnih številk v k. o. Vučja Gomila, kot so zelenica, vrt, tri njive ipd. Naš sogovornik trdi, da je snemalna ekipa POP TV na začetku avgusta začela snemati oddajo, že pred tem pa so brez kakršnega koli njegovega soglasja zgradili objekte, kjer se odvija Kmetija.

»Prav tako brez mojega dovoljenja in kljub mojim večkratnim opozorilom tako snemalna ekipa kot tekmovalci hodijo in se vozijo s prevoznimi sredstvi po mojem zemljišču. Snemalna ekipa ima čez moje zemljišče speljano napeljavo za vodo do svojih zabojnikov, kjer ima spravljeno snemalno opremo,« pravi Žitnik, ki ga še posebno moti, da so mu postavili različne prepovedi in pogoje.
image
Stanovalci oziroma udeleženci šova Kmetija le streljaj od domačije Žitnikovih FOTO: Družinski arhiv

Rečeno naj bi mu bilo, da od avgusta 2019 ne sme v gozd po drva, postavljen ima urnik, kdaj lahko obdeluje svoja zemljišča. Tako lahko denimo krompir izkopava le ob 6. uri zjutraj, delo pa mora zaključiti ob 7.20. Na svojem zemljišču menda ne sme žagati drv, in če je kosil travo, je moral prenehati in nadaljeval je lahko šele po koncu snemanja.
 

Bleščeča razsvetljava in hrup


»Zabojniki snemalne ekipe so postavljeni v bližini stanovanjske hiše in zaradi postavljene razsvetljave, ki sveti direktno v okna stanovanjske hiše, in zaradi nenehnega hrupa, saj snemajo in se vozijo po mojih nepremičninah do polnoči, zaradi varnostnikov, ki se sprehajajo, pes vso noč laja, kamere so postavljene na moji parceli in snemajo za stanovanjsko hišo, vsa družina s štirimi mladoletnimi otroki ponoči ne more spati. Kot rečeno, onemogočena mi je tudi nemotena uporaba njivskih površin, zaradi česar se mi omejuje ustavna pravica do lastnine,« je prepričan Žitnik.
Pro Plus: Vsa dovoljenja imamo
Za odgovor smo prosili tudi odgovorne na družbi Pro Plus, odgovorila nam je tiskovna predstavnica Katja Klavora: »Pri vseh snemalnih projektih sta razumevanje in plodno sodelovanje z lokalno skupnostjo za nas izjemnega pomena. Srečanjem s prebivalci posvetimo veliko pozornosti in jih seznanimo s projekti. Trudimo se, da čim manj motimo njihov običajni vsakdan, o posebnostih pa jih pravočasno obvestimo. Za snemanje resničnostnega šova Kmetija imamo vsa dovoljenja in tudi dogovor z lastnico parcele, na kateri se šov snema.«


»Glede na vse, predvsem upoštevaje dejstvo, da tako Boštjan Žitnik kot njegovi člani družine, zaradi ravnanja vaših delavcev trpijo duševne bolečine, imenovani pa svoje lastnine zaradi motilnih dejanj, za katere ste odgovorni vi, ne more uporabljati v celotnem obsegu, zahtevam plačilo odškodnine v višini 10.000 evrov. Naprošam vas, da navedeni znesek in stroške predmetnega predpravdnega zahtevka v višini 335,98 evra, skupaj 10.335,98 evra, v roku 8 dni nakažete na moj fiduciarni račun. V kolikor temu ne boste sledili, bom zoper vas na pristojno sodišče primoran vložiti tožbo, prav tako pa bom sprožil ustrezne upravne postopke zaradi vaše kršitve zakonodaje,« je družbi Pro Plus med drugim sporočil odvetnik Igor Weindorfer.
 
Deli s prijatelji