ARBITRAŽA

Ujeli so jo na laži. Tonin sporoča: Presenečeni boste

Bo zaradi poročila kdo politično odgovarjal?
Fotografija: Knovs se je seznanil z dogajanjem okoli arbitraže. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Knovs se je seznanil z dogajanjem okoli arbitraže. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes sprejela javni del poročila o arbitraži, je po današnji seji komisije sporočil njen predsednik Matej Tonin (NSi).
 
Komisija je v tej zadevi obravnavala, kako je lahko prišlo do prisluhov sicer nedovoljene komunikacije med slovensko agentko in arbitrom v arbitražnem procesu za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Prisluhe je nato Hrvaška izkoristila, da je izstopila iz arbitraže.
 
Preberite še:

Hrvatica brutalno o slovenskih politikih, tako jih ni smešil še nihče


 
Končno poročilo po Toninovih besedah na več kot 150 straneh opisuje, kaj se je dogajalo v tem primeru. Poročilo je sicer zaupne narave, saj bi bilo razkritje celotnega lahko škodljivo za interese Slovenije, so pa zato pripravili javni del poročila, je povedal.

»V javnem delu pa smo razkrili tiste stvari, ki ne škodujejo sami državi, pričajo pa zelo jasno o odgovornosti posameznikov, ki so bili vpleteni v ta proces,« je povedal Tonin, ki pa imen vendarle ni razkril. Na vprašanje o njihovi identiteti je dejal le: »Boste prebrali, boste presenečeni. Zagotovo boste lahko videli, da smo vsaj eno osebo ujeli na laži. In to potrjeno s pisnimi mnenji in z dokazi vsaj treh državnih institucij.«

»Končno je na enem mestu zbrano, kaj je šlo narobe in kdo je ne nazadnje odgovoren, da se je to zgodilo,« je še dejal Tonin.

Pri pripravi poročila so uporabili magnetograme oziroma dobesedne zapise pričanj in dokumentacijo, ki so jo komisiji posredovale druge državne institucije.

Zaslišali so tako agentko Simono Drenik kot tedanjega arbitra Jerneja Sekolca pa tudi tedanjega zunanjega ministra Karla Erjavca in njegovega predhodnika Samuela Žbogarja. Pogovorili so se tudi s tremi direktorji Sove. Tonin je septembra je izrazil pričakovanje, da bo poročilo terjalo tudi kakšno politično odgovornost od koga v Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije