IZJAVA ZA JAVNOST

Šolska ministrica: Odločitev ustavnega sodišča je bila pričakovana (VIDEO)

Ustavno sodišče: Vlada mora najkasneje 4. januarja omogočiti začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami.
Fotografija: Simona Kustec. FOTO: Slovenske novice
Odpri galerijo
Simona Kustec. FOTO: Slovenske novice

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja za otroke s posebnimi potrebami. Vladi je naložilo, naj najpozneje 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami. Odločitev ustavnega sodišča je bila po mnenju šolske ministrice Simone Kustec pričakovana. »Veseli me, da so v pojasnilih izpostavili vse tiste vidike, na katere smo opozarjali tudi na ministrstvu.«

Po besedah ministrice gre pri tem za odločitev, ki zelo neposredno sovpada tudi z načrtom prednostnega vračanja otrok v zavode, ki ga je pred dvema tednoma pripravila vlada.


Sprejem navedene odločitve pomeni, da mora vlada brez nepotrebnega odlašanja sprejeti normativni okvir za odpiranje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, ki bo s 4. januarjem dejansko omogočil njihovo odpiranje. To pa ne pomeni, da morajo šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami od tega dne delati v enakem obsegu in na enak način kot v normalnih razmerah. »Tega ne zahtevata niti pobudnika sama, ki navajata, da je v trenutnih epidemioloških razmerah razumljivo, če organizacije ne bodo mogle organizirati npr. krožkov in dodatnih dejavnosti ali pa celo jutranjega varstva in podaljšanega bivanja,« piše v obrazložitvi odločbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije