POZOR

Tudi vaše podjetje zamuja s plačami? To je ugotovil Furs

Pod lupo dacarjev je bilo 360 zavezancev.
Fotografija: Simbolična fotografija.
Odpri galerijo
Simbolična fotografija.

LJUBLJANA – Finančna uprava se je lotila delodajalcev, ki ne izplačujejo plač in ne predlagajo potrebnih REK-obrazcev. Od 5. februarja do 20. februarja so obravnavali 360 zavezancev, ki so kršili omenjeno (do 18. januarja niso izplačali plač in/ali oddali REK-obrazcev za december). Ugotovili so naslednje:  

– v 89 primerih (24,72 odstotka) nadzor ni bil potreben, ker so bili REK-obrazci oddani že pred izvedbo nadzora;
– v 50 primerih (13,89 odstotka) so nadzorniki na terenu (na podlagi izjave zastopnika družbe) ugotovili, da so plače bile izplačane, REK-obrazci pa niso bili predloženi Finančni upravi RS (kršitev določil 2. odstavka 353. člena ZDavP-2 in s tem storjenega prekrška po 2. točki 1.odstavka 397. člena ZDavP-2). V teh primerih je bilo izdanih 29 plačilnih nalogov. V preostalih primerih (21), kjer je bilo izplačilo plače ugotovljeno na podlagi izjave delavcev, pri tem pa odgovorna oseba zavezanca ni bila dosegljiva, prekrškovni postopki še potekajo;
– v 137 primerih (38,06 odstotka), kjer je bilo ugotovljeno, da plače niso bile izplačane, bo uveden prekrškovni postopek na podlagi 134. a člena ZPIZ-2;
– v 84 primerih (23,33 odstotka) zavezanec ob obisku nadzornikov ni bil dosegljiv.

V primerih, kjer zavezanci REK-obrazcev niso oddali ali so bili zavezanci nedosegljivi, bo postopek ugotovitve davčne obveznosti izvedla kontrola oziroma inšpekcija.
 
Furs še opozarja vse tiste, ki mesečnih plač ne bodo izplačevali v rokih in ne predlagali obrazcev REK 1, da bodo brez posebnega in vnovičnega pozivanja prekrškovno obravnavani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije