VELIKI NASTOP

Točno opoldne 119 citrarjev

Na tržnem prostoru v Domžalah ter na ulicah, v lokalih in trgovinah bodo v soboto odmevali zvoki citer, med mladimi in nekoliko manj mladimi priljubljenega glasbila.
Fotografija: Slovenski citrarski kvartet. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Slovenski citrarski kvartet. Foto: Primož Hieng

Sobotni dogodek, ki sta ga glavna organizatorja, občina Domžale in društvo Lipa, univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, poimenovala S citrami po Domžalah, se bo začel že ob 9. uri. Najprej bodo predstavili knjigo o Mihi Dovžanu z naslovom Fant z zlatimi prsti, ki jo je napisal pisatelj in pesnik Ivan Sivec.
Češminke bodo nastopile na začetku srečanja. Foto: Primož Hieng
Češminke bodo nastopile na začetku srečanja. Foto: Primož Hieng

Ob 10. uri bo slovesno odprtje že tretjega dogodka S citrami po Domžalah z nastopom Slovenskega citrarskega kvarteta pod vodstvom prof. Petra Napreta in skupine Češminke, ki jo vodi Boža Bauer. Poleg domžalskega župana Tonija Dragarja in predsednika Lipe Marjana Ravnikarja bo spregovorila še predsednica Citrarskega društva Slovenije Neli Zidar Kos.
Nato se bodo posamezne citrarke in citrarji ter skupine razporedili po Domžalah, kjer bodo igrali na ulici, pri gostinskih lokalih, trgovinah in še kje. Po igranju se bodo vrnili na tržni prostor, kjer bodo točno opoldne pripravili skupni nastop vseh 119 citrarjev. »Verjetno bo to v Sloveniji dogodek, na katerem bo igralo največ citrarjev skupaj,« je v imenu občine Domžale povedal organizator srečanja Vido Repanšek. »Zagotovo bo v soboto, 18. maja, v Domžalah citre slišati na vsakem koraku.«

Citre so glasbilo s strunami, na katero se z desnico brenka, z levico pa prebira strune in so podolgovate oblike. Na Slovenskem jih imenujemo na splošno citre ne glede na to, ali so domač izdelek ali tovarniški. Koncertne so bile konec 19. stoletja priljubljene zlasti po trgih in mestih za hišno muziciranje. Ker so jih dobivali večinoma od avstrijskih in nemških izdelovalcev, so jih imenovali tudi nemške citre, v nasprotju s slovenskimi, doma narejenimi, ki so bile v rabi na podeželju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije