To so podrobnosti o aplikaciji za sledenje okuženim

Aplikacija še ni razvita, prav tako še ni sprejeta zakonodaja.
Fotografija: Kako bo delovala aplikacija? FOTO: Oatawa Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Kako bo delovala aplikacija? FOTO: Oatawa Getty Images/istockphoto

»Na ministrstvu se že od samega začetka epidemije sprašujemo, kako bi pomagali epidemiologom v praksi. V Sloveniji imamo samo 29 epidemiologov. Trenutno smo v obdobju, ko ni epidemije, a je začelo število okuženih naraščati. Zaenkrat epidemiologi uspejo nadzirati vse skupaj,« je dejala državna sekretarka na ministrstvo za zdravje Tina Bregant in dodala, da bi bilo delo epidemiologov v primeru, da število še bolj naraste, močno oteženo. 


Anonimno in brez sledljivosti


Povedala je, da se je obrestovalo, da z uvedbo aplikacije niso hiteli. V tem času se je namreč izkazalo, katere so tiste, ki so varne in skladne z evropsko zakonodajo. Bregantova je pojasnila tudi , kako bo aplikacija v praksi delovala. Aplikacija sicer še ni na voljo, prav tako še ni napisana zakonodaja. 

Aplikacija, ki jo uvaja ministrstvo za zdravje ne bo temeljila na GPS lociranju, temveč bo temeljila na tehnologiji bluetooth, ki bo temeljila le na tem, ali bo posameznik z nekom v stiku ne pa tudi na lociranju. Povedala je še, da bo prostovoljna, ni pa še jasno, ali bo aplikacija obvezna za tiste, pri katerih je bila potrjena okužba s covid-19. 

»V praksi, če bi imeli zdaj mi vsi tukaj nameščeno aplikacijo, to ne pomeni, da bi telefon začel piskati. Če bi se čez nekaj dni izkazalo, da je bil nekdo izmed nas okužen, bi to javil v aplikacijo in potem bi aplikacija javila tistim, ki so bili v stiku, ne bi pa razkrila, kdo v skupini je bil tisti, ki je zbolel. Aplikacija ne razkriva, kdo ampak samo, da ste bili v stiku. Pomembno je, da zagotavlja anonimnost,« je še povedala. 

»​Če bi si jo naložili, je to predvsem zaradi lastne varnosti in zaradi tega, ker nam je mar za druge,« je dejala in poudarila, da bo aplikacija prostovoljna. ​Na vprašanje, kaj se zgodi v primeru, da bi nekdo, ki je okužen hodil naokoli pa je odgovorila: »Če sem v karanteni, če sem okužena in bi hodila naokoli pa je to neodgovorno in imamo zakonodajo, ki to sankcionira.«

Koliko sredstev bo država namenila za prilagoditev aplikacije slovenskemu trgu, še ni znano. Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak pojasnjuje, da bo več jasno v kratkem. Izbirajo med dvema aplikacijama, med nemško in italijansko. Geršak pravi še, da bo v roku enega tedna na ministrsvu zasnovana ekipa, ki bo zadolžena za aplikacijo. Na voljo pa bi lahko bila v roku dveh tednov do enega meseca po sprejetju zakona v državnem zboru. 

Geršak pravi, da naj bi se podatki hranili približno 14 dni do treh tednov. 
 

Aplikacija, ki dviga prah


Napoved o uvedbi aplikacije je dvignila precej prahu. Informacijski pooblaščenec je glede predloga zakona o aplikaciji za sledenje stikov z okuženimi z novim koronavirusom poudaril, da tovrstne aplikacije zbujajo veliko vprašanj glede zasebnosti posameznikov in varovanja osebnih podatkov. Po njegovem mnenju pa je v okviru evropskega pravnega reda sprejemljiva le prostovoljna namestitev aplikacije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije