KAJ PRAVIJO ŠTEVILKE

Tem regijam se lahko smeji, v dveh pa so lahko zaskrbljeni

Več regij lahko upravičeno pričakuje, da bodo naslednji teden lokali lahko odprli terase in vrtove.
Fotografija:  FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
 FOTO: Voranc Vogel

Po 11-dnevni delni ustavitvi javnega življenja je vlada za vso državo odločila, da sodi v rdeče območje, a številke za posamezne regije kažejo na precejšnje razlike; nekatere statistične regije so blizu črne barve, druge so v rumenem. Če se bodo uresničile napovedi in bo vlada upoštevala epidemiološke razmere v posameznih regijah, bi v različnih koncih države od naslednjega tedna živeli precej drugače od tega, kar oblikujejo epidemiološki ukrepi.

image_alt
Vlada o nadaljnjih ukrepih: Počivalšek namignil, kaj bo z gostilnami


Na ravni celotne države smo tudi po številkah dosegli kriterij za rdečo fazo, saj je sedemdnevno povprečje novih okužb višje od tisoč. A v vseh regijah ni tako. Po podatkih sledilnika covida je po kriteriju sedemdnevnega povprečja novih okužb najslabše v primorsko-notranjski regiji, najboljše pa v obalno-kraški regiji.
 

Črna faza

Primorsko-notranjska regija je bila pred mesecem dni v rumeni fazi, v dveh strmih vzponih krivulje pa je pred dnevi dosegla črno fazo. To pomeni, da bi ponovno uvedli policijsko uro, z izjemo vrtcev in prve triade bi se ostali šolali od doma, odprte bi bile le nujne trgovine, banke, lekarne. O kakšnem odprtju teras gostinskih lokalov bi lahko le sanjali.

Savinjska regija, ki je bila v začetku meseca že v črni fazi, je po nekaj dneh nazaj v rdeči, a krivulja zadnje dni zopet narašča in ponovno so v črni. Ob nekoliko boljših številkah pa bi se lahko hitro ponovno vrnili v rdečo.
 

Rdeča faza

Jugovzhodna regija, konec februarja že v rumenem, je v zadnjem slabem mesecu priča slabšanju razmer, krivulja se je začela strmo vzpenjati in segla v rdečo fazo, kjer je še sedaj.

Osrednjeslovenska regija ima prav tako negativen trend, ki jo je popeljal tik nad mejo za rdečo fazo.

Zasavska regija je za las prešla v rdečo fazo, glede na krivuljo zadnje dni bo v njej nekaj časa tudi ostala.
 

Oranžna faza

V regijah oranžne faze se med drugim sodeč po vladnem semaforju odpirajo tudi terase in vrtovi gostinskih obratov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred dnevi izrazil prepričanje, da bodo glede na podatke po dolgem času pristopili k odpiranju gostinstva in prvi korak v tej smeri je odprtje gostinskih teras. Naslednje regije se tako lahko veselijo odprtja teras lokalov.

Podravska regija, ki je bila sredi marca že zelo blizu rumene faze, se je nato zelo poslabšala in v začetku tega meseca povsem približala rdeči, med ustavitvijo javnega življenja pa se je krivulja le nekoliko spustila, tako da so trenutno malo pod mejo za prehod v rdečo fazo.

Gorenjska regija, ki je bila dolgo tik pod mejo za prehod v redečo fazo se je sredi marca izboljšala in spustila številke v sredino oranžne faze, v zadnjih dneh pa se krivulja tudi tam dviguje.

Goriška regija je dobro izkoristila ustavitev javnega življenja iz črne so namreč v tednu dni prešli v oranžno fazo.

Obalno-kraška je bila v februarju tik pod mejo s črno fazo, sedaj pa je tik nad mejo med rumeno in oranžno fazo.

Pomurska regija je bila že zelo blizu tega, da prestopi v rumeno fazo, a se v zadnjih dneh krivulja dviguje in je sredi oranžne faze.

Koroška regija spušča krivuljo in je v zadnjih dneh iz rdeče prešla v oranžno fazo, a se je ponovno začela dvigovati.

Posavska regija, ki je bila v začetku marca celo nekaj dni v zeleni fazi, je poslabšala svojo epidemiološko sliko, krivulja je trenutno sredi oranžne faze.
 

image_alt
Novi semafor: rdeča faza brez policijske ure (VIDEO)


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije