PO NAPADIH NA POSLANCE

Strokovni nadzor nad policisti, ki varujejo državni zbor

Zaradi intenzitete napadov je primer prevzela kriminalistična policija.
Fotografija: Policija pred državnim zborom FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Policija pred državnim zborom FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju državnega zbora je generalni direktor policije Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policijske enote, ki varuje DZ. Izsledki bodo znani danes, je Olaj pojasnil na četrtkovi seji odbora DZ za notranje zadeve na temo ravnanja policije ob različnih primerih.

V teku je tudi sprememba koncepta varovanja okolice DZ, ki vključuje tudi prosti dostop poslancev do bližnjega parkirišča, je še pojasnil. Olaj je glede napadov na več poslancev v minulem tednu dejal, da njihova številčnost nakazuje, da ni šlo le za posamezne izraze nezadovoljstva nad poslanci in poskus vplivanja nanje. Glede na intenziteto napadov je primer prevzela kriminalistična policija.

image_alt
Jelinčič je bil prepričan, da ga bodo pretepli pred državnim zborom


Na večerni nujni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so na predlog predsednika odbora Branka Grimsa (SDS) razpravljali o nedopustnosti dvojnih meril policije ter opustitvi dolžnostnih ravnanj. Grims je v nanizal različne negativne izkušnje, ko je bil sam deležen takih in drugačnih napadov ter po njegovem mnenju nezadostnega odziva policije.
Kot je izpostavil, so po ustavi v Sloveniji vsi enaki pred zakonom in so vsem zagotovljene enake pravice, tudi pravica do varnosti in osebnega dostojanstva. »Kako potem lahko pride do serijskih napadov,« se je vprašal Grims in izpostavil, da so se v zadnjem času razširili na poslance vseh političnih skupin. Ob tem je bil kritičen, ker še noben napad na poslanca ni doživel sodnega epiloga, v preteklosti pa da policija ob napadih na poslance sploh ni posredovala.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je zagotovil, da bo ministrstvo preverilo, ali obstajajo dovolj močne pravne podlage za bolj odločno ukrepanje proti napadom na poslance, in da bodo po potrebi predlagali tudi ustrezne popravke zakonodaje. Kot je še dejal Predalič, ukrepanje pričakujejo tudi od pravosodnega ministrstva, tožilstva in sodnikov, da »krivce za pritiske na poslance in grožnje komur koli ostro sankcionirajo«. »Ministrstvo bo storilo vse, da se to v kali zatre,« je dejal.

image_alt
Kriminalisti v lov za tistimi, ki so se spravili na poslance (VIDEO)


Odbor je ob koncu razprave brez glasu proti sprejel tri sklepe, in sicer, da opozarjajo, da je vsaka uporaba dvojnih meril pri delu policije nedopustna, da odbor pričakuje, da bo policija zagotovila nemoteno delo poslancev in drugih zaposlenih v DZ ter njihov nemoten dostop od DZ do parkirišča, pa tudi sklep, da pričakujejo, da bo policija vsem poslancem in zaposlenim v DZ zagotovila brezpogojno spoštovanje osebnega dostojanstva in varnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije