DELO POLICIJE

Strelski pohod: Minister Poklukar odredil nadzor policije v zvezi z grožnjo

Preverjali bodo zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog.
Fotografija: Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odredil nadzor. FOTO: Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odredil nadzor. FOTO: Foto: Dejan Javornik

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo napada v slovenskih šolah, objavljeno 2. aprila v komentarju na enem od spletnih portalov. V nadzoru bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti.

image_alt
Denis Čaleta: »Vprašanje časa, kdaj in v kakšnem obsegu bo prišlo do takšnega incidenta«

»Namen nadzora je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bo preverila zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti,« so navedli v sporočilu ministrstva za notranje zadeve.

Pojasnili so še, da je minister nadzor odredil na podlagi 6. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji in drugega odstavka 9. člena pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije.

Policija prisotna okoli šol

Poklukar je sicer v sredo med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve napovedal tudi, da se bo naslednji teden sestal z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju.

Delo policistov bodo preverili. FOTO: Jože Suhadolnik
Delo policistov bodo preverili. FOTO: Jože Suhadolnik

Ocenil je, da sta bila obvestilo ravnateljem in odziv policije primerna. Se je pa strinjal, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti.

image_alt
Policisti prejeli več prijav o grožnjah glede strelskega pohoda, v Lendavi učenec prinesel plinsko pištolo

Med šolniki, starši in učenci je namreč ta teden završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol.

V sredo je bilo na nekaterih šolah predvidoma zaradi grožnje nekoliko manj učencev kot običajno. Policija je prejela tudi nekaj prijav o domnevnih grožnjah šolam, v nobenem primeru pa niso potrdili namere iz spletne objave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije