PROTI INFLACIJI

Nika Kovač si je omislila nov boj: Janša se ji že takole roga v obraz, Lahovnik omenja Butale

Na Inštitutu 8. marec so se odločili, da bodo pripravili sklop akcij, s katerimi si bodo prizadevali omejiti učinke inflacije.
Fotografija: Nika Kovač in Janez Janša. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Nika Kovač in Janez Janša. FOTO: S. N.

Inštitut 8. marec začenja bitko proti inflaciji in bitko za to, da bi vsi živeli dostojno življenje, je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Kot pravijo, je prvi korak boj proti prikritim podražitvam, v naslednjih tednih pa pripravljajo še več akcij.

V Inštitutu 8. marec so se odločili, da bodo pripravili sklop akcij, s katerimi si bodo prizadevali omejiti učinke inflacije. FOTO: Črt Piksi
V Inštitutu 8. marec so se odločili, da bodo pripravili sklop akcij, s katerimi si bodo prizadevali omejiti učinke inflacije. FOTO: Črt Piksi

Začeli peticijo za boj proti prikritim podražitvam

Kot so pojasnili člani inštituta, živimo v času velike draginje, zaradi katere se posameznice in posamezniki znajdejo v vedno večjih stiskah, ki ljudi sili v to, da se odločajo med plačilom položnic in nakupom določene hrane. V inštitutu so se zato odločili, da bodo pripravili sklop akcij, s katerimi si bodo prizadevali omejiti učinke inflacije.

image_alt
Oglasila se je Nika Kovač: »Njihovi honorarji zamujajo. Ali pa plačila sploh ni.«

Danes so znotraj akcije opozorili na nevidne podražitve. »Gre za to, da se količina izdelka zmanjša, medtem ko cena ostane ista ali je celo višja. To so prakse, ki velikokrat kupcem ostanejo prikrite in jih ne opazijo,« je poudaril Zlatko Djogić. Pri tem je navedel primer kosmičev, katerih cena je kljub 100 gramov manjšem pakiranju ostala enaka, in primer rezancev, ki so se kljub polovico lažjemu pakiranju podražili.

Ker se inštitutu tovrstne prakse in zavajanje zdijo nedopustni, so začeli zbirati podpise s peticijo proti prikritim podražitvam, ki jo je v dveh urah urah podpisalo več kot 1000 ljudi. »Peticija je prvi korak v boju proti inflaciji in v prizadevanju za bolj socialno državo. Je majhen, ampak zelo pomemben korak na tem področju, ker si kupci zaslužimo pošteno obravnavo brez zavajajočih taktik trgovcev,« poudarjajo v inštitutu.

image_alt
Znani slovenski duhovnik razburil feministke, v zrak skočila Nika Kovač

Vlado s peticijo pozivajo, naj sprejme ukrepe, ki bodo proizvajalce in trgovce obvezali k vidnemu označevanju izdelkov, katerih količina je bila zmanjšana, cena pa se pri tem ni sorazmerno znižala, ter ukrepe, ki bodo proizvajalce obvezali k vidnemu označevanju izdelkov, ki se jim je znižala kakovost zaradi sprememb sestavin.

Za Janšo njihov boj proti inflaciji kot boj proti koloradskemu hrošču, za Lahovnika Butale 

Ob napovedi boja proti inflaciji se je oglasil tudi šef SDS Janez Janša. Na omrežju X je sporočil: »Spominja na boj KPS proti koloradskemu hrošču leta 1948. Hkrati velik izraz nezaupanja vladi ⁩s strani provladnih aktivistk.«

Matej Lahovnik. FOTO: Leon Vidic/delo
Matej Lahovnik. FOTO: Leon Vidic/delo

Oglasil se je tudi ekonomist in nekdanji minister Matej Lahovnik, ki pravi takole: »Prisežem, da sem najprej mislil, da je novica, kako je Inštitut 8. marec napovedal bitko proti inflaciji, pustna šala, ki so jo upodobili na karnevalu, saj je le v Butalah mogoče, da se proti inflaciji, namesto centralne banke in vlade, borijo aktivisti

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije