MRAZ

Ste prehlajeni? Pazite se pljučnice, nevarnost preti

Na ljubljanski urgenci imajo zaradi padcev precej več dela. Prehlad se lahko hitro sprevrže v pljučnico. 
Fotografija: Prehlad je lahko v teh dneh zelo nevaren.  FOTO: Dirima Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Prehlad je lahko v teh dneh zelo nevaren.  FOTO: Dirima Getty Images/Istockphoto

LJUBLJANA – Zelo mrzlo vreme prinaša nevšečnosti tudi pešcem. V urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana imajo namreč te dni precej več dela. Zdravniki opozarjajo ljudi, naj bodo zaradi poledice posebej previdni, saj že beležijo porast števila poškodovanih zaradi padcev, so za STA pojasnili v UKC Ljubljana.

Ob izredno nizkih temperaturah zdravnica družinske medicine Nena Kopčavar Guček sicer svetuje previdnost predvsem tistim, ki že imajo težave z zdravjem, saj se lahko ob stiku z mrazom njihovo stanje poslabša. Sicer pa, kot pravi, če se dobro prilagodimo, je tudi zima lahko lepa in nenevarna.

Nevarnost pljučnice

V zelo mrzlih dneh izhode na prosto odsvetuje ljudem, ki imajo gripo, prehlad ali kakšna virusna obolenja. Visoke temperaturne razlike, ko stopimo iz ogrevanih bivalnih prostorov na deset stopinj pod ničlo, so za organizem velik izziv. Organizem, ki je že obolel, pa se še težje prilagaja. Navaden prehlad se lahko sprevrže v pljučnico, opozarja.

V mrzlem vremenu pozornost svetuje tudi kroničnim bolnikom. Vsi ostali naj poskrbijo za primerno obutev, oblačila, tudi pokrivalo in zaščito obraza. Rekreacijo na prostem pa v hudem mrazu, ko so temperature pod minus deset stopinj, odsvetuje.

Preberite še:
Prihaja mraz, ki se zgodi le nekajkrat na stoletje
Mraz bo neusmiljen, občutek pa sibirski
Alarm v Sloveniji: Bodite pripravljeni 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije