BRRRRR

Prihaja mraz, ki se zgodi le nekajkrat na stoletje

Še vedno bo precej vetrovno.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Rahle padavine, ki bodo zajele Slovenijo, bodo do sobote oslabele in večinoma ponehale. V soboto bo po večini oblačno, predvsem na jugu in vzhodu bo sprva občasno še rahlo snežilo.

Na Primorskem in severovzhodu se bo čez dan delno zjasnilo. Še bo vetrovno. Najmočnejši sunki burje bodo ponekod presegali hitrost 100 kilometrov na uro. Najnižje jutranje temperature bodo od –5 do –1, na Primorskem do 4, najvišje dnevne od –2 do 1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

V nedeljo bo pritisnil mraz, saj bo velik del Evrope ob koncu meseca od severovzhoda preplavil zelo mrzel celinski zrak. Najbolj mrzlo bo predvidoma od nedelje do četrtka. Med nedeljo in torkom bo še precej vetrovno, zato bodo temperature v večjem delu Slovenije zjutraj okoli –10, čez dan pa okoli –5 stopinj Celzija. Zmrzovalo bo tudi ob morju. Severovzhodni veter bo občutek mraza še stopnjeval, napovedujejo pri agenciji za okolje (Arso).



V sredo in četrtek bo veter oslabel, kaže, da se bo zjasnilo. Takrat bo predvidoma ob jutrih temperatura zraka v notranjosti med –15 in –20 stopinj Celzija, ponekod tudi okoli –25, na Goriškem in ob morju pa med –4 in –8 stopinj Celzija.

Podobno mrzlo je bilo pri nas januarja 2017, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji kažejo, da podobno mrzlo vreme zadnje dni februarja ali prve dni marca, torej na prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije