ZDRAVILIŠČA

Sprti na morju, složni v bazenu

Medtem ko spor zaradi arbitraže o meji, zlasti morski, razdvaja Slovenijo in Hrvaško, so zdravilišča z obeh strani meje znala preseči ovire za skupni nastop na svetovnem trgu.
Fotografija: Terme Zreče Foto: SSNZ
Odpri galerijo
Terme Zreče Foto: SSNZ

Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji je v sodelovanju s Skupnostjo slovenskih naravnih zdravilišč pripravilo predstavitev z naslovom Zdraviliški in zdravstveni turizem – kakšna je pot v prihodnost.
Iztok Altbauer in Metka Bradetić Foto: HTS
Iztok Altbauer in Metka Bradetić Foto: HTS

Na predstavitvi so sodelovali Metka Bradetić, direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, in Marcel Medak, predsednik Združenja zdravstvenega turizma pri Hrvaški gospodarski zbornici. Kot posebna gosta sta nastopila izjemna športnika, in sicer hrvaški olimpijec Ivica Kostelić in slepi slovenski paralimpijec Alen Kobilica.
Sodelovanje podpirata hrvaški smučarski as Ivica Kostelić in naš paralimpijec Alen Kobilica. Foto: HTS
Sodelovanje podpirata hrvaški smučarski as Ivica Kostelić in naš paralimpijec Alen Kobilica. Foto: HTS

Rdeča nit predstavitve je bilo povezovanje dveh relativno majhnih dežel, ki z veliko podobnostmi in tudi raznolikostmi na razmeroma majhnem območju ponujata izjemno bogato in raznoliko vsebino. To je poudarila tudi direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetić, ki je ob tej priložnosti izrazila prepričanje, da je to zagotovo razlog, da Hrvaška in Slovenija stopita skupaj in ponudita tisto najboljše, kar premoreta.
V varaždinskih toplicah je tudi muzej. Foto: wikipedia.org
V varaždinskih toplicah je tudi muzej. Foto: wikipedia.org

Tudi Marcel Medak je poudaril, da gre za majhna trga, ki skupaj ponujata okoli 15.000 postelj, in da samo s skupnimi močmi gostom lahko ponudita celotno paleto storitev in celovit pristop k zdravju. Poudaril je še, da se tujci, še posebno Kitajci, vedno bolj zanimajo za vlaganje v zdravstveni segment. Dejal je, da se jim je treba odpreti, kar bo posledično tudi nam odprlo vrata na velikanski kitajski trg.

Iztok Altbauer je poleg predstavitve glavnih primerjalnih prednosti slovenske zdraviliške ponudbe predstavil najpomembnejše razlike med hrvaško in slovensko ponudbo. Hrvaška ima bolj urejeno zakonodajo na področju zdravstvenega turizma in bolj razvito diagnostiko, Slovenija pa izstopa po kakovosti splošne ponudbe znotraj zdravilišč in preventivi.

Hrvaški smučar Ivica Kostelić je kot redni uporabnik hrvaških zdravilišč poudaril pomen tamkajšnjega vzdušja in tudi okolice, ki jo zdravilišča ponujajo. Strokovnost in podnebje sta po njegovem mnenju glavni značilnosti, ki sta ga gnali pri izbiri mesta za rehabilitacijo.


Alen Kobilica, slovenski paralimpijski triatlonec, je kot zelo pomembno poudaril celovitost in raznolikost znotraj ponudbe velikega števila slovenskih zdravilišč. Gre za to, da na manjšem območju športnik njegovega kova lahko trenira plavanje, tek in kolesarjenje, pri tem pa uživa vse blagodejnosti, ki jih zdravilišča zagotavljajo.
Terme Zreče Foto: SSNZ
Terme Zreče Foto: SSNZ

Sodelujoči so se strinjali in razpravo zaključili z mislijo o smiselnosti povezovanja ter skupnega nastopa, znotraj katerega potencialnim gostom lahko ponudijo izredne raznolikosti – od slovenskih Alp do Jadranskega morja, jam, jezer, bogate zgodovine in kulturne zapuščine – ter seveda zdraviliške in zdravstvene produkte, ki jih tako Slovenija kot Hrvaška ponujata in sta po njih vedno bolj prepoznavni.


Zdravstveno predstavitev so s svojo prisotnostjo podprli nekateri predstavniki slovenskih in hrvaških zdravstvenih storitev. To so bili: Terme Zreče, Medical center Rogaška, Terme Krka, Istrske toplice, Specialna bolnišnica Krapinske toplice, Life Class Sv. Martin in Specialna bolnišnica dr. Martin Horvat iz Rovinja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije