EKSPLOZIJA V MELAMINU

Sporočili, kdaj bi se lahko vsi delavci vrnili v Melamin

Nadzorniki Melamina podprli predlog sanacije, škoda ocenjena na okoli 36 milijonov evrov.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik, Delo

Nadzorni svet družbe Melamin se je na izredni seji seznanil s posledicami hude industrijske nesreče, ki je družbo prizadela v četrtek. Po besedah direktorja Srečka Štefaniča so nadzorniki izrazili zaupanje v predstavljeni načrt sanacije. Uprava jih je seznanila tudi s škodo, ki jo ocenjuje na okoli 36 milijonov evrov.

Po besedah direktorja Melamina je vodstvo podjetja nadzornike seznanilo o podrobnostih nesreče, vzrokih zanjo in ukrepih, ki jih načrtujejo po njej. Pri tem so nadzorniki predstavljeno smer sanacije podprli.

Plače zaposlenih ostajajo pol leta enake, celotna proizvodnja bi lahko stekla konec 2023

Nadzornike je uprava obvestila, da je izplačala plače za pretekli mesec in da imajo izpad plač zavarovan. »V zvezi s tem smo na nadzornem svetu med drugim sprejeli skupno stališče, da plače zaposlenih pol leta ostajajo enake,« je Štefanič dejal za STA.

Nadzornikom je bil predstavljen načrt postopnega zagona proizvodnje. Del, sicer manjši, proizvodnje je namreč po besedah Štefaniča ostal nedotaknjen in ga lahko zaženejo v razmeroma kratkem času. Po predstavljenem načrtu bi lahko celotna proizvodnja znova stekla čez leto in pol, je povedal.

image_alt
Po gasilcih v Kočevju rokave zavihali forenziki

Čiščenje in dekontaminacija v podjetju po četrtkovi nesreči pri delu, v kateri je umrlo pet ljudi, še potekata.

Lahko bi bilo še huje ...

Po besedah poveljnika intervencije Leona Behina je namreč po eksploziji rezervoarja, v katerega so po pomoti pretočili nezdružljivo snov, obstajala tudi nevarnost eksplozije velikega rezervoarja metanola, a ga je gasilcem uspelo še pravočasno ohladiti. Pri tem je bila ključna pomoč drona s termovizijsko kamero, s katerim jim je na pomoč priskočila Slovenska vojska in je pokazal, kateri deli se nevarno segrevajo.

image_alt
V zrak bi šlo pol Kočevja, če bi eksplodirala še cisterna (FOTO)

Vsi, ki so v nesreči utrpeli škodo, lahko to prijavijo na Zavarovalnici Sava, prav tako je Melamin oblikoval sklad, s katerim bodo pomagali družinam v nesreči umrlih, so še povedali na seji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije