PROVOKACIJA Z MARTINOM KRPANOM

Snežič s podobo na majici takole provociral tujca v središču Maribora (VIDEO)

Davčni svetovalec Rok Snežič se je z islamofobno provokacijo spravil na bošnjaškega novinarja Avda Avdića.
Fotografija: Rok Snežič. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Rok Snežič. FOTO: Arhiv

Na mariborskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje zasebnega tožilca Roka Snežiča proti znanemu preiskovalnemu novinarju iz Bosne in Hercegovine Avdu Avdiću, po njem pa je Snežič poskrbel za škandal. Zaradi njegovega ravnanja je na slovensko zunanje ministrstvo prispela tudi diplomatska nota veleposlaništva BiH. 

Na spletu se je pojavil tudi posnetek incidenta Snežičeve provokacije znanega raziskovalnega novinarja Avdića s portala Istraga.ba, ki se je zgodila po obravnavi na mariborskem sodišču.

Razvpiti slovenski davčni svetovalec in lobist Snežič očita bosanskemu državljanu Avdiću laganje, preganja pa ga zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve. Avdić je pred obravnavo povedal, da »če lažejo slovenski in bosanski preiskovalni organi, potem lažem tudi jaz«. Zahteval je tudi izločitev sodnice zaradi osebnega poznanstva s Snežičem, piše Delo.

Islamofobna provokacija

Po obravnavi so kamere posnele, kako je Snežič novinarja ozmerjal z besedo »muslimančić«, na majici pa je imel natisnjeno podobo Martina Krpana.

Snežič je Avdiću pojasnil, da ima na majici narodnega heroja Marina Krpana, ki muslimanu s sekiro odseka glavo. »Martin Krpan je 'sačuval' Slovenijo pred muslimani. Jaz sem Martin Krpan, narodni heroj,« je Snežič povedal Avdiću.

Bošnjaški novinar Avdić se ni pustil sprovocirati in je Snežiča vprašal, kdaj bo prišel v Bosno (tam je namreč Snežič svetoval pri odpiranju slamnatih podjetij).  

Poglejte si videoposnetek (počakate nekaj trenutkov, da se naloži):

Bošnjaki se počutijo ogrožene

Dan po incidentu pred mariborskim sodiščem se je na slovensko zunanje in notranje ministrstvo z diplomatsko noto oglasilo veleposlaništvo Bosne in Hercegovine in prosilo za »izvedbo določenih varnostnih ukrepov glede na to, da v Sloveniji živi večje število Muslimanov Bošnjakov«, še piše Delo.

Odziv javnosti: Snežič seje sovraštvo in krši ustavo

Na dogajanje se je med drugim odzval politik in funkcionar Roman Jakič, ki je prepričan, da je Snežič z izjavo »sejal sovraštvo« in kršil 64. člen ustave, ki piše o prepovedi spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepovedi spodbujanja k nasilju in vojni.

Jakič je v zapisu Snežiču še pojasnil, da je Martin Krpan »slovenska fiktivna pripovedka iz leta 1858 in da Krpan ni (od)branil Slovenije, ampak dunajskega cesarja. Dodal je, da ni bil narodni heroj, temveč navadni tihotapec angleške sol.«

Preberite tudi:

Hči Roka Snežiča ima komaj sedem let, nad glavo pa ji visi milijon evrov dolga

Najožja vila v Mariboru: na njej se nizajo hipoteke, povezana pa je s kontroverznim Slovencem (FOTO)

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije