VOX POPULI

Slovenci: Polovica se jih ne strinja, da stranke zavračajo SDS

Če Janez Janša ne bo mogel sestaviti vlade, naj jo Marjan Šarec. 
Fotografija: Kdo bo vladal Sloveniji? FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kdo bo vladal Sloveniji? FOTO: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Junijska anketa Vox populi je pokazala, da se s stališčem strank, ki zavračajo sodelovanje s SDS v vladni koaliciji, ne strinja 49,8 odstotka vprašanih, podporo stališču pa jih je izreklo 43,5 odstotka. Če predsedniku zmagovite stranke SDS Janezu Janši ne bi uspelo sestaviti koalicije, jih največ meni, naj bo mandatar predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Da bi bil Šarec najboljša izbira za mandatarja, če bi Janši spodletelo sestavljanje vladne koalicije, je ocenilo 32 odstotkov sodelujočih v anketi, 14,8 odstotka se jih je izreklo za kakšnega drugega kandidata, ki bi ga predlagala SDS. Predsednika SMC Mira Cerarja je izbralo 10,8 odstotka vprašanih, predsednika SD Dejana Židana 10,5, za nekoga drugega pa se jih je odločilo 14 odstotkov.

Na vprašanje, ali ste zadovoljni z rezultatom parlamentarnih volitev, ki so bile 3. junija, je pritrdilno odgovorilo 38,1 odstotka anketirancev, nezadovoljnih jih je 51,1 odstotka, 10,8 odstotka pa se jih ni moglo odločiti.
 

Če bi bile spet volitve ...


Če pa bi bile parlamentarne volitve danes, bi po rezultatih ankete s 25,1 odstotka zmagal SDS. Sledili bi LMŠ z 11,6 odstotka, SMC in SD s po 9,2, Levica z 8,8, SAB s 3,8, SNS s 3,4, NSi s 3,2 in Desus s 3,1 odstotka. Druge stranke bi dobile skupaj 4,3 odstotka. Neodločenih je bilo 14,3 odstotka vprašanih, 3,9 odstotka pa jih je odgovorilo, da ne bi šli na volitve.
Pri takšni porazdelitvi glasov bi SDS dobil 29 poslanskih sedežev, LMŠ 13, SMC, SD in Levica po deset ter SAB, SNS, NSi in Desus po štiri sedeže.
 

Blizu 40 odstotkov ocenilo za dobro Cerarjevo vlado


Anketa je preverila tudi zadovoljstvo z delom Cerarjeve vlade, ki zdaj opravlja le še tekoče posle. Da je vlada uspešna, je ocenilo 37,4 odstotka vprašanih, 53,8 odstotka sodelujočih pa jo je prepoznalo kot neuspešno.
 

Pahor na vrhu


Med politiki je tudi po junijski anketi najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,49, za njim sta evropska komisarka Violeta Bulc s 3,35 in predsednik državnega zbora Milan Brgleza s 3,11. Do 10. mesta pa prvim trem sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, predsednica SAB Alenka Bratušek, poslanka NSi Ljudmila Novak, Cerar, Židan, Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Telefonsko raziskavo je za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravila agencija Ninamedia. Izvedla jo je med 12. in 14. junijem, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije