Slovenci o ekološki katastrofi na Jadranu: Situacijo spremljamo

Bolezen se je iz Španije razširila v Jadran. 
Fotografija: Piran in Piranski zaliv iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Piran in Piranski zaliv iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo

Hrvati so zaskrbljeni, saj je zaradi morskih bolezni ogrožena največja jadranska školjka, veliki leščur. Da bi jih zavarovali, jih hrvaške pristojne oblasti selijo tudi v akvarije, mi pa smo preverili, ali je obstoj školjke ogrožen tudi v slovenskih morskih vodah.

»Veliki pogini so bili prvič opaženi v letu 2016 v Španiji. Povzročitelj je trosovec (pražival) Haplosporidium pinnae. Z morskimi tokovi se je bolezen širila tudi v druge predele Sredozemskega morja in lansko leto prišla tudi v Jadran. Po mojem vedenju so bili pogini opaženi vse do zadrskega območja oz. Dugega otoka. Poleg prej omenjenega trosovca so v nekaterih primerih med patogeni zaznali tudi bakterijo iz rodu Micobacterium, vendar se še ne ve, ali gre morda pri njej za sekundarno okužbo,« je pojasnil Borut Mavrič, znanstveni sodelavec na nacionalnem inštitutu za biologijo in na morski biološki postaji.

Piran in Piranski zaliv iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Piran in Piranski zaliv iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo


Ob tem je še pojasnil, da pri nas poginov še niso zaznali. »Situacijo pa spremljamo vzporedno z drugimi tereni in raziskavami. Konec novembra smo kot enega redkih možnih ukrepov izvedli preselitev 75 leščurjev iz Piranskega zaliva v Škocjanski zatok. Pri tem je s finančno podporo sodeloval tudi MOP, strokovno pa tudi Zavod za varstvo narave RS in Arso. Načrtovana preselitev v Akvarij Piran zaradi infrastrukturnih težav, ki so tudi posledica lanskoletnih poplav, ni bila izvedena.«

Veliki leščur je ena izmed sedmih zaščitenih vrst školjk v Istri. Ima obliko podolgovate pahljače in je največja školjka v Sredozemlju. Zraste lahko tudi do 120 cm. Najti ga je mogoče v mivkastem in muljastem morskem dnu, skozi njega pa vsako uro preteče šest litrov morske vode. Leščur jo precedi in iz nje izloči fitoplankton. Velikega leščurja je prepovedano nabirati in prav tako uživati. Kazen za njegovo uničevanje znaša pri nas 584 evrov ali do pet let zapora. 
 
 
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije