IZREDNO STANJE NA SMUŠČIŠČU

Slaba volja in prerivanje: Janez Janša pojasnil ozadje drame na Krvavcu (FOTO)

V nedeljo popoldne so mnogi obtičali na smučišču, v dolino pa so se vrnili šele zvečer.
Fotografija: Smučarji ujeti na Krvavcu. FOTO: Bralec poročevalec
Odpri galerijo
Smučarji ujeti na Krvavcu. FOTO: Bralec poročevalec

Smučarski center na Krvavcu je po nedeljski drami, ko je gondola prenehala delovati, danes normalno obratoval. Kot je pojasnil lastnik podjetja RTC Krvavec Janez Janša, je šlo za atipično napako, zato se je njeno odkrivanje nekoliko zavleklo, za smučarje pa so organizirali nadomestni prevoz. Ob tem je zavrnil očitke o neustrezni evakuaciji.

Kot je za STA pojasnil Janša, je v nedeljo okoli 14. ure senzor za ugotavljanje moči prižemke krožne kabinske žičnice na zgornji postaji nekajkrat zaustavil žičnico. Ob pregledu niso ugotovili napake, a so vseeno zamenjali senzor in žičnico ponovno ročno zagnali. Ob tem se je odlomil manjši del zaščitne plastike pertinaksne plošče, ki je zašel v stikalo vklopa žičnice in onemogočil njen vklop.

Odkrivanje napake se je zavleklo

»Gre za zelo atipično napako, ki jo je v rednem protokolu težko hitro odkriti. Zato se je odkrivanje napake nekoliko zavleklo in smo za smučarje, ki so želeli v dolino, organizirali nadomestni prevoz. Medtem smo napako odkrili, sanirali in žičnica danes normalno ter varno obratuje,« je dejal Janša in se vsem obiskovalcem opravičil.

V nedeljo je bilo na Krvavcu okoli 1900 smučarjev, med njimi tudi tisti, ki so na Krvavcu nastanjeni ali pa so na smučišče prispeli z lastnim prevozom. Na hrib so s kabinsko žičnico prepeljali 1291 oseb. Nekaj jih je že pred okvaro kabinske žičnice smučišče zapustilo, po okvari pa je bilo treba v dolino prepeljati okoli 700 oseb.

Janez Janša. FOTO: Igor Mali
Janez Janša. FOTO: Igor Mali
Zavrnil očitke, da niso ravnali pravilno

Ob tem je zavrnil očitke iz anonimnega pisma, da ravnanje odgovornih oseb ni bilo pravilno in da so v več točkah kršili zakonodajo. Kot je med drugim izpostavil pisec pisma, ni šlo le za skupino ljudi, ki so obtičali na Krvavcu, ampak za množično situacijo, za hitrejšo rešitev katere bi bila potrebna evakuacijski načrt in obveščanje policije. »Prevoz oseb je potekal po postopku, kot ga dovoljujeta teren in so ga narekovale okoliščine. O dogodku je bil takoj obveščen tudi inšpektor za žičnice, prav tako je bila z dogodkom seznanjena tudi policija,« pa je dejal Janša. Kot je zagotovil, so nemudoma začeli nadomestni prevoz potnikov v dolino.

Do Jezerc vozili s kombiji in džipi

Za prevoz po približno dva kilometra dolgi poti od zgornje postale kabinske žičnice do Jezerc so angažirali vsa vozila RTC Krvavec, torej dva kombija in dva džipa, na pomoč pa so prostovoljno priskočili tudi nekateri domačini s svojimi vozili. Opravili so okoli 20 voženj, nekateri smučarji pa so se odločili, da se do avtobusov odpravijo peš.

Za prevoz potnikov s parkirišča Jezerca v dolino je bilo, kot je poudaril Janša, takoj angažiranih pet avtobusov s kapaciteto 55 oseb. Vsak je opravil po tri vožnje. Približen čas povratne vožnje pa je ena ura.

Prerivanje med ljudmi in povzdignjeni glasovi

Glede očitkov, da je med čakanjem nastal kaos in je prišlo tudi do nasilnega vedenja, saj ni bilo nobenega predstavnika RTC Krvavec, ki bi uradno vodil oziroma koordiniral komuniciranje, je Janša povedal, da so bili smučarji jasno obveščeni o nadomestnem prevozu, možnost smučanja pa so v izognitev gneči za eno uro podaljšali. »Ne moremo trditi, da v množici ljudi ni prišlo do kakšnega prerivanja ali povzdignjenega glasu. Nepričakovane in neprijetne dogodke namreč doživlja vsakdo drugače. Niso pa nam znani primeri nasilja, zaklepanja v avtomobile, sploh pa ne padanja v prepad,« se je na navedbe iz pisma odzval Janša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije