SIPIJADA

Sipe v brodetu, lignji pa na šporko

Čeprav morje še ni dovolj hladno, prihaja sezona lova na sipe in lignje. Na piranski Sipijadi so jih ujeli dovolj tudi za pošten sipin brodet s polento.
Fotografija: Pri čiščenju ne gre brez hudo črnih rok, a je zato kasneje slajše. FOTOGRAFIJE: JANEZ MUŽIČ
Odpri galerijo
Pri čiščenju ne gre brez hudo črnih rok, a je zato kasneje slajše. FOTOGRAFIJE: JANEZ MUŽIČ

Sprehajalcu ob morski obali se prav lahko zgodi, da opazi, kako ribič s čolna navdušeno maha. Tudi če mu prijazno pomaha nazaj, ribič še kar zamahuje. Šele takrat dojame, da ne pozdravlja njega, ampak da s temi ponavljajočimi se dolgimi gibi roke gor in dol cuka z laksom.
Pri čiščenju ne gre brez hudo črnih rok, a je zato kasneje slajše. FOTOGRAFIJE: JANEZ MUŽIČ
Pri čiščenju ne gre brez hudo črnih rok, a je zato kasneje slajše. FOTOGRAFIJE: JANEZ MUŽIČ

A ne lovi rib, ampak lignje in sipe. Te se lovijo s puščami oziroma peškafondi, kot pravijo umetnim vabam v obliki ribic, ki jih sipe in lignji v iskanju hrane prav radi napadajo. Če se pušča giba, jo prej opazijo, zato značilno mahanje z roko.
 

Hobotnice so redke


Tradicionalna zimska sezona lova na sipe in lignje se je začela. Izkušeni športni morski ribiči pravijo, da je pravi čas zanje, ko je tako mrzlo, da pri cukanju ne čutiš prstov. Tako nizkih temperatur na morju te dni še ni, a lignje in sipe že lovijo. Tudi člani piranskega ribiškega društva Oradela so sezono ribolova tradicionalno začeli s Sipijado, kot so pred sedmimi leti poimenovali prvo tekmo, v kateri štejejo le sipe in lignji. No, štejejo tudi hobotnice, a so pri nas redke. Izjema je manjša vrsta folpo, ki ima samo eno vrsto seskov na lovkah. Na letošnji Sipijadi ni prijela nobena.
Tako velike primerke sip ribiči letos še čakajo.
Tako velike primerke sip ribiči letos še čakajo.

»Lov na kalamare, sipe in hobotnice traja po Jadranu skozi vse leto, pri nas pa se začne novembra, ko se pridejo sipe iz globljih voda v plitvine drstit. Ko temperatura morja pade pod 17 stopinj, se pojavijo čisto ob obali. Lovimo jih, dokler se voda ne segreje, ko gredo spet v globlje vode. Vsekakor je tu morje zanje ugodno za razmnoževanje,« pravi eden najboljših športnih ribičev in avtor priročnika za športni ribolov na morju Danilo Torej.
Zmagovalec Tomaž Kogovšek je ujel 17 lignjev in sip.
Zmagovalec Tomaž Kogovšek je ujel 17 lignjev in sip.

Mario Druscovich, organizator Sipijade, dodaja: »Tudi lignji se v poletnih mesecih držijo dlje in bolj globoko, običajno pa se novembra približajo obali. Predvsem veliki lignji plavajo skoraj na površini in še zlasti radi prijemajo ob polni luni ter ob sončnem vzhodu oziroma zahodu.«
 

Včasih je bil ulov bogatejši


Sipijado pripravljajo po vzoru podobnih priljubljenih tekem, na katerih se lovi izključno eno vrsto rib. Izolsko ribiško društvo Menola tako že vrsto let sredi maja pripravlja Menolado, v kateri štejejo le menole, piransko ribiško društvo Arbun samo ribone, društvo Oradela tekmo, v kateri največ točk prinesejo orade. Sipijade se je letos udeležilo 23 ribičev, med njimi 6 žensk. Iz piranskega mandrača so izpluli ob svitanju na 10 čolnih. Vreme se je kmalu izboljšalo, zato so lovili do poldneva. Ta ribolov je dokaj naporen, saj se lovi s ponavljajočim se dolgim cukanjem.
Lignji na šporko
Lignji na šporko

Ulov sicer ni bil tak kakor pred desetletji, nekateri so pač ulovili več, drugi manj, je ob vplutju k pomolu, kjer so ulov predali za tehtanje, povedal Druscovich. Skupaj 70 lignjev in sip, večjih primerkov ni bilo. Največjemu, ki ga je ujel Rajmond Žibert, so natehtali 406 g. Slavil je Tomaž Kogovšek pred Radom Finkom in Rajmondom Žibertom.
Sipin brodet s polento
Sipin brodet s polento

Ker je Sipijada zadnja tekma piranskih ribičev, so po njej tudi malo zafeštali, ker pa je bil uspeh njihovega ulova negotov, so za vsak slučaj prej nabavili šunko v testu, nato pa so jim na ribiški barkači Podlanici iz ulova pripravili pojedino.
 

Tudi neočiščeni teknejo


Lignje se lahko pripravi na veliko načinov: na žaru, gradeli, v pečici s krompirjem, zelo priljubljeni so ocvrti. Sipo se skuha in naredi v solati z oljčnim oljem, česnom in peteršiljem, lahko jo pečemo, posebno okusna pa sta sipina rižota in brodet oziroma golaž.


V brodetu jih je za vse, ki jih je zaneslo mimo, pripravil Rok Domnik. »Na oljčnem olju prepražim nasekljano čebulo, ne toliko zaradi okusa kot zato, da je brodet gost. Ko se spusti, dodam malo česna in na kose narezane, a ne na premajhno, sipe ter lignje. Tokrat sem v lonec vtaknil še večjega grancipora in tri kanoče, za boljši okus, ker se je pač to danes poleg rib znašlo v naši mreži. Seveda še solim in pustim, da se počasi kuha ter spusti. Na koncu dodam pelate, malo vina in kak feferonček,« nam je zaupal preprost star piranski recept.


Pripravil je tudi lignje na šporko – povsem neočiščene pečene na žaru. A pozor, za to so primerni samo neočiščeni jadranski kalamari in ne tisti manjši uvoženi, ki se ponujajo po ribarnicah. Rok jih pripravi tako, da jim odstrani samo zobe in oči, notranjosti pa ne. Na žaru jih peče skupaj z drobovjem, in to dokaj počasi. Na koncu jih nareže na kolobarčke, še malo pokapa z oljčnim oljem in postreže. Sladokusci pojejo tudi pečeno drobovje in pravijo, da jim prav to daje posebno slast.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije