VDOR V OSEBNE PODATKE

Ste med oškodovanimi na facebooku? Poglejte, kaj morate storiti

Poznajo vaše ime, priimek, naslov, telefon, datum rojstva ...
Fotografija: Vdor v zasebne podatke na facebooku. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Vdor v zasebne podatke na facebooku. FOTO: Johanna Geron, Reuters

Spletna omrežja so velikanska zbirka podatkov (tudi najintimnejših) ljudi vsega sveta. Kot smo poročali, so se hekerji dokopali do podatkov za več kot 500 milijonov uporabnikov facebooka. Na spletu so objavljeni osebni podatki okoli 230.000 Slovencev. Ti podatki so voda na mlin drugim hekerjem in kriminalcem. Zato morate biti uporabniki facebooka odslej še pazljivejši. Kaj pa lahko storite, če se vam zdi, da ste med tistimi, katerih podatke so zasegli?
 

Kaj počnejo kriminalne združbe s podatki?

  • Prodajajo podatke, da lahko ukradejo identitete.
  • Izvajajo prevare.
  • Grozijo in izsiljujejo.
Podjetja se sicer zavezujejo, da bodo uporabnike obvestila, če bodo njihovi podatki ukradeni. A gre za črno cono in večkrat je to le črka na papirju. K sreči pa je, kot piše Business Insider, možno to preveriti na druge načine.


Preverite, ali so do vaših podatkov prišli hekerji

Uporabite spletno stran HaveIBeenPwned.com,  ki jo ureja analitik za varnostna vprašanja Troy Hunt. Ob vpisu e-naslova, pride do križnega preverjanja, ali je bil vaš profil tudi med ukradenimi. Hkrati lahko preverite tudi, ali je kdo kdaj ukradel vaša gesla.
Če ugotovite, da ste med žrtvami, morate zavarovati svojo identiteto. Če gre za krajo podatkov z osebne izkaznice ali vozniškega dovoljenja, morate to prijaviti policiji in upravni enoti. Če gre za manj občutljive podatke, kot so telefonske številke ali naslove, morate zamenjati gesla. Dodajte dodatno varnostno preverjanje. Sicer pa je pametno redno menjati gesla za vse, kjer jih potrebujete. In če je bilo vaše geslo kdaj ukradeno, tega nikoli več ne uporabite.

Business Insider tudi opozarja, da bodite pozorni na sumljive 'premike' na svojem profilu. Če to opazite, nemudoma spremenite geslo in sporočite, kaj se dogaja, administratorjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije