SPOROČILO

Šarec vladi: Uživajte, dokler še lahko

Objavljeno 18. april 2020 10.38 | Posodobljeno 18. april 2020 10.48 | Piše: STA, A. L.

»Ministrom te vlade je vse težje kaj verjeti, še manj jim zaupati,« meni Šarec.  

Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: posnetek zaslona
Predsednik LMŠ Marjan Šarec napoveduje, da bo LMŠ zaradi ravnanj vlade »postala zahtevna opozicija in bo nastavljala ogledalo oblasti«. Očita ji nezakonitost kriznega štaba, povezave ministrov s podjetji za dobavo zaščitne opreme, stranki SDS pa tudi napade na RTVS. Vladi v slogu njenega govorca Jelka Kacina sporoča: »Uživajte, dokler še lahko!«

V današnjem zapisu na facebooku je nekdanji premier navedel, da je od začetka delovanja vlade minilo malo več kot mesec dni, »a občutek je, da deluje že vsaj pol leta«. »Toliko se je namreč nabralo v tem času takšnih in drugačnih čudnih pripetljajev, ki jih težko dojemamo kot naključje,« je prepričan.

»Ko je vlada začela delati, smo verjeli, da bo vse moči usmerila v reševanje epidemije, in zato smo tudi želeli biti konstruktivni in ne politizirati ali kakor koli drugače preusmerjati pozornosti pri boju z epidemijo. A, glej ga zlomka, vlada je sama oziroma stranka SDS (tri koalicijske partnerice se še sprašujejo, kam so pravzaprav padle oziroma v kaj so se pustile speljati), takoj pokazala, da ima obilo časa za ukvarjanje z veliko drugimi zadevami,« je navedel.

Med drugim je omenil, da je vlada ustanovila »krizni štab, ki je bil seveda nezakonit, zato ga je v zavetju noči razpustila pod pretvezo, da je vlada postala operativna«. »A to bi še nekako razumeli kot napako in poskus učinkovitosti,« je dodal.

Dotaknil se je tudi kupovanja mask in druge zaščitne opreme. »Dnevno smo spremljali tekmovanje za najskladiščnika. Dva ministra sta skakljala okoli tovornjakov in se nastavljala fotoaparatom, ob vsaki pošiljki posebej,« je zapisal, ob tem pa spomnil, da smo nato »izvedeli, da imata oba ministra takšne in drugačne povezave s podjetji«.

»Ko so začela deževati vprašanja o družinskih povezavah, kar naenkrat nobeden od njiju ni bil pristojen ne za certifikate ne dobave, pravzaprav ju sploh ni bilo zraven,« je zapisal. Omenil pa je še visoko ceno prevoza opreme, ki jo je pripeljalo podjetje Joca Pečečnika.

Dotaknil se je tudi kakovosti zaščitne opreme in trditev, da so bili izdelki testirani v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer pa so zanikali, da bi te izdelke testirali, »namreč, papirnate prtičke in kuhinjske elastike«. Zaradi vsega navedenega je po njegovem »logično in edino pravilno, da je LMŠ predlagala preiskovalno komisijo«.

Obregnil se je tudi ob ravnanje stranke SDS, ki da »napada nacionalno RTV-hišo, ob tem je zamenjala že tri člane nadzornega odbora s 'pravimi in našimi'«. »Piše depeše v tujino, za katere ni nihče odgovoren niti zanje ni nihče vedel,« je zapisal Šarec in ob tem omenil, da je premier Janez Janša poobjavil tvit s sporočilom, da je vlada poslala depešo.

Šarec tudi ne verjame, da notranji minister Aleš Hojs 14 dni ni vedel, da so policisti zaradi alkoholiziranosti kaznovali njegovega državnega sekretarja. »Ministrom te vlade je vse težje kaj verjeti, še manj jim zaupati,« meni Šarec.

Omenil je tudi plakate SDS po državi s fotografijami iz tujine, s katerimi po njegovem »jasno kažejo, da se proti virusu bori samo stranka SDS, druge tri so dobre malo za zraven, da bodo krive, ko bo šlo kaj narobe«.

Opozoril je, da gospodarstvo že čuti ogromne posledice in tudi dvomi o učinkovitosti protikoronskega mega zakona, ki je »v praksi težko izvedljiv oziroma prinaša številne težave«, bo pa zaradi njega po koncu krize država zadolžena za dodatne milijarde.
Deli s prijatelji