DRŽAVNI ZBOR

Šarec in ekipa si lahko oddahnejo, potrdili so proračun

Objavljeno 02. december 2019 18.04 | Posodobljeno 02. december 2019 20.41 | Piše: STA, Ma. M.

DZ je po vetu ponovno podprl zakon o izvrševanju proračunov.

Marjan Šarec, Janez Janša in Danijel Krivec prihajajo na izredno sejo državnega zbora. FOTO: Jure Eržen, Delo
Državni zbor (DZ) je s potrebno večino vseh poslancev ponovno podprl zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, na katerega je državni svet (DS) izglasoval odložilni veto. Na dnevnem redu ima še ponovno odločanje o interventnem zakonu, a je poslanska skupina Desusa pred glasovanjem zahtevala 45 minut odmora.
           
Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021 ter interventni zakon sta sestavni del proračunskih dokumentov, ki jih je DZ sprejel pred 10 dnevi. Prvi bo omogočil, da bo izvrševanje novega proračuna s 1. januarjem lahko nemoteno steklo, z drugim pa se na podlagi dogovora s sindikati omejuje rast izdatkov na področju plač v javnem sektorju, v skladu s koalicijsko pogodbo pa je vlada vanj zapisala tudi izredno uskladitev pokojnin.


Sporna povprečnina

V zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021 je državnim svetnikom sporna višina povprečnine za občine. »Povprečnina je že nekaj let prenizka in ne zagotavlja primernega financiranja občin,« je dejal državni svetnik Milan Ozimič in dodal, da morajo občine za financiranje nalog, ki jim jih z zakoni nalaga država, posegati v svoja lastna namenska sredstva, ki jih imajo za razvojne naložbe. Povprečnina se bo sicer v obeh prihodnjih letih zvišala.


48 za, 39 proti

Po odložilnem vetu DS je morala za vnovično potrditev zakona glasovati večina vseh poslancev, torej najmanj 46. To se je tudi zgodilo, z izidom 48 : 39 so ga podprli v koalicijskih SAB, LMŠ, SD in SMC ter tudi poslanci Desusa z izjemo Roberta Polnarja. Ta je danes dejal, da bo treba obstoječi model financiranja občin izboljšati.

Za zakon so vnovič glasovali tudi poslanca narodnosti ter SNS, katerega poslanec Jani Ivanuša je sicer dejal, da je v proračunu še veliko rezerve, zato ni razloga, da ne bi dali občinam povprečnine, kot jo predlagajo.


Levica, SDS, NSi proti

V Levici, SDS in NSi so glasovali proti. »Občinam se iz leta v leto nalaga več zakonskih nalog in s tem višji stroški,« je opozoril Marko Pogačnik (SDS), ki meni, da bi imele višje povprečnine pozitiven vpliv na proračun države in na gospodarsko rast. V poslanskih skupinah so že predstavili tudi svoja stališča do zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, na katerega je državni svet prav tako izglasoval odložilni veto. A pred glasovanjem je Franc Jurša (Desus) zahteval odmor.

V tem zakonu se državni svetniki ne strinjajo s predvidenim načinom izredne uskladitve pokojnin, do katere bo v primeru ugodne gospodarske rasti v letu 2019 prišlo konec decembra 2020. DZ je namreč na predlog SAB v zakon zapisal uskladitev v enakem znesku za vse upokojence in ne v odstotkih, kot je sprva predlagala vlada.
Deli s prijatelji