OBISK

Šarec bo danes kosil pri Merklovi

Na mizi bosta imela številne pereče teme.
Fotografija: Marjan Šarec se je v Bruslju srečal z najvišjimi predstavniki EU. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec se je v Bruslju srečal z najvišjimi predstavniki EU. FOTO: Leon Vidic, Delo

BERLIN – Premier Marjan Šarec nadaljuje svojo pot v tujini. Iz Bruslja bo odšel v Berlin, kjer ga bo sprejela in na delovnem kosilu gostila nemška kanclerka Angela Merkel, sestal pa se bo tudi s predsednikom bundestaga Wolfgangom Schäublejem. Pogovori z voditeljico najpomembnejše slovenske gospodarske partnerice bodo tekli o dvostranskih temah, pa tudi o pripravah na vrh EU prihodnji teden. To bo Šarčev prvi dvostranski sestanek v tujini od prevzema premierskega položaja. Kot je napovedal, gre v Berlin na spoznavni obisk z Merklovo, da ji bo predstavil slovenska stališča in pričakovanja v prihodnje, predvsem pa ji bo zagotovil, da se slovenska zunanja politika ne spreminja.

V ospredju pogovorov naj bi bile predvsem priprave na vrh EU, ki bo prihodnji četrtek in na katerem bo v ospredju predvsem vprašanje brexita, pa tudi skupna migracijska in azilna politika ter vprašanje varovanja meja in vztrajanje Nemčije in nekaterih drugih držav pri nadzoru notranjih meja schengenskega prostora. Pričakovati je, da bosta kakšno besedo namenila tudi vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško oz. vprašanju hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne odločitve.
Nemčija je najpomembnejši slovenski zunanjetrgovinski partner. FOTO: Reuters
Nemčija je najpomembnejši slovenski zunanjetrgovinski partner. FOTO: Reuters

Na dvostranskem nivoju pa je v prvi vrsti pričakovati pogovore zlasti o gospodarskem sodelovanju. Nemčija je največja slovenska zunanjetrgovinska partnerica in glavni trg slovenskih izvoznikov. Slovenski izvoz v Nemčijo lani je znašal 5,7 milijarde, uvoz pa 5,2 milijarde evrov.

Pričakovati je, da se bosta Šarec in Merklova posvetila tudi drugim aktualnim temam v mednarodnih odnosih, zlasti vse večji negotovosti v čezatlantskih odnosih, ki jo z napovedmi o carinah na evropski izvoz (zlasti pa nemške avtomobile) povzroča predsednik ZDA Donald Trump. Vsako omejevanje nemškega izvoza v ZDA bi namreč lahko močno vplivalo na nemško gospodarstvo, s tem pa tudi na slovensko, ki je močno vezano na nemško avtomobilsko industrijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije