DIVJA VOŽNJA

Rodila v avtu pri 170 na uro!

Objavljeno 22. september 2019 11.30 | Posodobljeno 22. september 2019 11.38 | Piše: Lovro Kastelic

Andrej Okorn s partnerico Mašo Sever oddirjal v porodnišnico. Med divjo vožnjo je prišla na svet deklica Viviana.

Najsrečnejša mami Maša in njena Viviana, ki se je rodila kar na zadnjem sedežu med vožnjo. FOTO: osebni arhiv
LJUBLJANA – Tudi jeseniški porodničarji so lahko v tistem, ko so prerezali njeno popkovino, samo še potrdili, da se na vsake toliko res kdo rodi tudi zunaj njihovih prostorov, kakšen novorojenček da se je že rodil v avtu, da pa bi se kakšen, kot se je zgodilo Viviani, rodil med vožnjo, kaj takšnega pa res še ne.

»Človeški nagon je očitno tako močan, da se lahko to zgodi tudi med vožnjo,« se je na široko zasmejal presrečni očka, 32-letni Andrej Okorn.

1.40 je ura Vivianinega rojstva.

Bila je polna luna in samo še nekaj ur je bilo do zloveščega petka, trinajstega. Andrej in njegova visokonoseča partnerica Maša Sever, doma sta z Gradišča pri Škofljici, sta imela že vse pripravljeno za porod in odhod proti jeseniški porodnišnici. Ker se je na Jesenicah rodila že njuna prva hči Aurora, stara je natančno eno leto in dva tedna, sta želela, da se tam rodi tudi njun drugi otrok. Bilo je pravzaprav samo vprašanje časa. Da pa se bo vse zgodilo tako znenada, tega nista mogla predvideti.

»Prvi porod je trajal 12 ur, Viviani pa se je očitno hudo mudilo,« se je spet nasmehnil očka. Pravzaprav se mu bo glede na doživeto še dolgo smejalo.

Prvi popadki so se začeli že v četrtek ob 21. uri. »Glede na izkušnje sva bila prepričana, da imava še dovolj časa, prvič, da spraviva Auroro do Mašine mame Bože, ter drugič, da prideva normalno do jeseniške porodnišnice,« se je spominjal Andrej. A kaj ko se Viviana še zdaleč ni strinjala s takšnim načrtom.

Dela na cesti

Že nekje na pol poti, med Kranjem in Jesenicami, blizu Brezij, je Maši odtekla voda. »Problem je nastal, ker je začela rojevati v avtu,« je dejal Andrej.

image
Viviana se je rodila blizu Jesenic, in sicer na tem avtocestnem odseku. FOTO: osebni arhiv

V avtomobilu volkswagen caddy – »hvalabogu, da je vozilo tako ogromno« – sta se peljala sama. Do cilja je bilo še približno 20 kilometrov po gorenjski avtocesti, ki pa jo vse do Jesenic prenavljajo in je vožnja po enem pasu vse prej kot hitra in lagodna.
Tokrat je šlo za (novo) življenje, Andrej je zato pohodil plin in brzel kot blisk – kar 170 km/h. Ustaviti se pač ni mogel: »Če bi se, bi se nam kdo, zaradi zgolj enega voznega pasu, zabil v zadek.«

Čeprav 28-letna Maša seveda ni imela prav nobene podobne izkušnje, je rodila kar med drvenjem proti jeseniški porodnišnici. Andreju je pri 170 km/h le uspelo priklicati porodnišnico: »Prihajamo!«

In četudi je bilo osebje že pripravljeno, je Viviana želela na ta svet še prej, zdaj in takoj! »Maša je morala zato na vse štiri,« se je spominjal Andrej. »Najprej je dejala, se spomnim, 'čutim glavo', naslednje pa je bilo že 'zunaj je'!« Fantastično: dojenčico je Maša suvereno ulovila kar na zadnjem sedežu!

Pozabil jo je udariti

Andrej poroda ni videl, saj je proti porodnišnici letel kot sneta sekira. Viviana je privekala na svet sedem minut pred prihodom v bolnišnico, in sicer na avtocestnem odseku med izvozoma Jesenice vzhod in Jesenice zahod. »Takrat sem se sicer hudo ustrašil, saj sem med vožnjo pozabil, da je treba otroka udariti po hrbtu, da bi zajokal. Čeprav se je otrok že rodil, ni bilo nobenega kričanja,« se je spominjal Andrej, ki se je vseskozi vedel skrajno prisebno. »Načeloma sem vajen stresnih situacij,« je dejal obramboslovec po izobrazbi, ki se je usposabljal tudi za častnika. »Zelo prav mi je prišlo; tam te res pripravijo na vsakršne situacije.«

Viviana se je uradno rodila ob 1.40 v petek, trinajstega, in sicer na avtocesti pri Jesenicah. Dolga je bil 51 centimetrov, težka pa 3400 gramov. Z njo je vse v najlepšem redu.

V ponedeljek je šel Andrej po svoji junakinji v porodnišnico. Domov ju je pripeljal varno in zlagoma. »Ne morem opisati, kako sem ponosen na Mašo, da je vse to zmogla!«
Povezane vsebine
Deli s prijatelji