SPROŠČENO GIBANJE MED OBČINAMI

Epidemija se ne umirja, Kacin napovedal še več hitrih testov (VIDEO)

Število aktivnih okužb v državi se je ponovno zvišalo. Umrlo je 32 ljudi.
Fotografija: Jelko Kacin je ob vstopu v novo leto vsem zaželel predvsem trdnega zdravja in da bi bilo leto 2021 epidemiološko manj zahtevno. FOTO: STA, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Jelko Kacin je ob vstopu v novo leto vsem zaželel predvsem trdnega zdravja in da bi bilo leto 2021 epidemiološko manj zahtevno. FOTO: STA, posnetek zaslona

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije so sodelovali poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pediater Denis Baš ter vladni govorec Jelko Kacin.



Vlada je v sredo popoldne v ožji sestavi na Brdu pri Kranju s svetovalno skupino pretresala ukrepe za obvladovanje epidemije covida 19. Od danes od 12. ure do jutri do 20. ure velja, da gibanje ni omejeno na občino prebivališča, še vedno pa velja omejitev gibanja ponoči med 21. in 6. uro. V zasebnih prostorih je dovoljeno druženje največ šestih odraslih oseb iz dveh gospodinjstev. Prepovedana je prodaja pirotehnike, Kacin pa je pojasnil, da vse občine vedo, da na silvestrovo ne bo ognjemetov: »In če so prepovedani ognjemeti, je tudi uporaba pirotehnike.« Pozval je k zadržanosti ob uporabi pirotehničnih sredstev.

Vlada ob tem vse državljane poziva, naj sprostitve ne izkoriščajo v lastno škodo. »Glavni namen sprostitve je, da se omogoči, da obiščemo sorodnike ali prijatelje, ki prebivajo zunaj naše občine in jih zaradi veljavnih ukrepov nismo videli že dalj časa,« je pojasnil Kacin. Vladni govorec je pozval, naj bomo previdni, se obnašamo samozaščitno, da ne bo prav novoletno druženje v novem letu razlog za porast okužb.
 
Preberite tudi:
Vladna pravila, ki veljajo za konec in začetek leta

Vlada je ocenila, da so razmere še vedno resne, epidemija se ne umirja. Ministrstvo za zdravje si prizadeva, da bi bili s 4. januarjem hitri testi mogoči v vseh zdravstvenih domovih. S tem se bo zmanjšala potreba po velikem številu mobilnih enot, ki bodo lahko že v začetku leta testirale na mejnih prehodih, na voljo bo tako tudi več ekip za testiranje določenih kategorij prebivalstva, med katere sodijo tudi učitelji. Ti hitri testi bodo še naprej brezposelni.
 
Preberite tudi:
Kacin: V šole se vračajo le otroci s posebnimi potrebami

Na mizi pa ni bilo predloga, da bi se po novem letu šolarji vrnili v šolske klopi, o čemer je spregovorila ministrica: Kustečeva pojasnila, kako bo s testiranjem učiteljev in učencev​.
 

Rekordno število testov, delež spet velik

V sredo so s 14.383 testi (tako veliko testov, odkar so se prejšnji ponedeljek začela t. i. hitra testiranja, še ni bilo) potrdili 2.412 novih okužb s koronavirusom, skupaj je bilo tako pozitivnih 16,7 odstotka testiranih (v torek znašal 18,3 odstotka). Opravljenih je bilo 6011 PCR-testov, ki so potrdili 1.815 novih okužb. Pozitivnih je bilo torej 30,2 odstotka testiranih, dan prej pa 32,1 odstotka. V primerjavi s prejšnjo sredo je bil včeraj delež pozitivnih PCR-testov za 6,2 odstotne točke večji. 

...
...
S 8.372 HAT-testi pa so odkrili 597 okužb oziroma 7,1 odstotka, kar je pol odstotne točke manj kot v torek.

V bolnišnicah se je v sredo na covid oddelkih zdravilo 1.174 pacientov (dva več kot v torek), na intenzivni negi 198 (12 manj kot dan prej). Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 97 ljudi. Umrlo je še 32 ljudi, skupaj od začetka epidemije pri nas pa že 2.697.

Število aktivnih primerov se je zvišalo za skoraj 800, z 19.284 na 20.073, kažejo podatki sledilnika covida 19. Med regijami je epidemiološka slika še naprej najboljša na Goriškem, najslabše pa v Posavski regiji.

Šesti odmerek se lahko uporabi

Premier Janez Janša je sporočil, da se po dogovoru s proizvajalcem morebitni šesti odmerek cepiva v steklenički pod določenimi pogoji lahko uporabi. V vsaki steklenički cepiva, ki ga je Pfeizer poslal državam, naj bi bilo pet odmerkov, a je v večini stekleničk cepiva nekoliko več, v nekaterih celo za šesti odmerek. Sprva je bilo navodilo proizvajalca, da se morebitni šesti odmerek zavrže, a v času, ko cepiva še ni dovolj za vse, so se nekatere države, zdaj tudi Slovenija, dogovorile s Pfeizerjem, da ga lahko uporabijo, ne sme pa se združevati preostankov cepiva iz več stekleničk.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije