PREMOŽENJE

Razkrivamo, kako bogata je Aleksandra Pivec

Kot ministrica je v dveh letih zaslužila okoli 120.000 evrov (bruto). Koliko od tega ji je uspelo privarčevati?
Fotografija: Ministrica Aleksandra Pivec. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Ministrica Aleksandra Pivec. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Na Hrvaškem lahko vsakdo vpogleda v podatke o premoženju funkcionarjev. Vse je javno objavljeno in dostopno na spletni strani Sukobinteresa.hr. Tudi za predsednika vlade Andreja Plenkovića, denimo. Pri nas takšne zakonodaje nimamo. Morajo pa ministri in ministrice o svojem premoženju (oziroma njegovi spremembi) poročati Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki na podlagi ugotovitev in podanih izjav občasno uvede tudi kakšen postopek (spomnimo na enega najbolj odmevnih, ko so pod drobnogled vzeli premoženje predsednikov parlamentarnih strank, tudi Janeza Janše, Slovenska demokratska stranka, in Zorana Jankovića, Pozitivna Slovenija).


Kot ministrica zaslužila okoli 120 tisočakov


Klasično, kot ob večini menjav vlad, smo vladni urad za komuniciranje zaprosili za podatke o premoženju celotne ekipe premierja Janeza Janše. Premierju, 12 ministrom in 4 ministricam smo zastavili deset vprašanj, v seriji člankov pa bomo razkrili njihove odgovore.

​Prva je na vrsti ministrica, ki v zadnjih tednih dviga največ prahu (pod lupo jo je vzela tudi protikorupcijska komisija in sicer zaradi gostovanja na Krasu, kjer sta bila z njo tudi otroka), Aleksandra Pivec, ki je pred dnevi po pritiskih sestopila z vrha stranke Desus. Pristojna je za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na omenjeni funkciji je bila že v prejšnji vladi, na istem resorju pa je službo nadaljevala tudi ob zamenjavi vlade. Pod Marjanom Šarcem je zaslužila okoli 5100 evrov bruto (sklepamo na podlagi podatka za februar, ko je zaslužila 5135,94 evra), pod Janšo pa je po koncu znižanj plač ob epidemiji julija prejela 5572 evrov bruto. Če na hitro preračunamo – manjšinska vlada Marjana Šarca je zdržala 17 mesecev, Janševa pa državo vodi šest mesecev – je s plačami prejela okoli 120.000 evrov bruto. Koliko od tega, mislite, ji je uspelo privarčevati oziroma, koliko bi uspelo vam?
 

Spodaj objavljamo naša vprašanja in odgovore, pripravljene na ministrstvu, ki ga vodi Aleksandra Pivec:


1) ali imate v lasti nepremičnine? Če ja, koliko (in v kakšnem deležu), katere in kje (kraj, če mogoče) ter koliko so vredne (če ne razpolagate s podatkom o vrednosti, bo dovolj, če navedete datum pridobitve in takratno vrednost ali zadnjo razpoložljivo Gursovo)?
Ministrica nima v lasti nepremičnine.

2) če imate v lasti osebno vozilo, katero (model), kateri letnik in koliko je vredno? Če jih imate več, vas prosim, da navedete podatke za vse (če le v določenem deležu, vas prosim, da to navedete).
Ministrica nima v lasti osebnega avtomobila.

3) če imate v lasti plovilo, katero (model), kateri letnik in koliko je vredno? Če jih imate več, vas prosim, da navedete podatke za vse (če le v določenem deležu, vas prosim, da to navedete).
Ministrica nima v lasti plovila.

4) koliko prihrankov imate na računu (ali več računih)?
Ministrica nima prihrankov.

5) ali imate v lasti delnice, investicijske kupone in podobno? Če ja, katere in koliko so vredne?
Ministrica nima v lasti delnic.

6) če imate v lasti kriptovalute: katere in koliko so vredne?
Ministrica nima v lasti kriptovalut.

7) ali ste lastnik, solastnik, družbenik v katerem od podjetij? Če ja, v katerih in v kakšnih deležih?
Ministrica ni lastnica /solastnica/ družbenica v nobenem podjetju.

8) ali imate v lasti vrednejša (več kot 500 evrov) umetniška dela? Če ja, koliko so vredna skupaj?
Ministrica nima v lasti vrednejših umetniških del.

9) ali je minister, ministrica ali premier od nastopa funkcije prejel kakšno izplačilo (ali več) na podlagi kakšne druge pogodbe o zaposlitvi, avtorske ali podjemne pogodbe? Če ja, od koga vse, v kakšni vrednosti in za kakšne storitve? Ali so bila za to pridobljena vsa potrebna soglasja?
Ministrica ni prejela nobenih izplačil v času od nastopa ministrske funkcije.

10) ali minister, ministrica ali premier od nastopa funkcije kot zastopnik (direktor ali prokurist) zastopa kakšno pravno ali fizično osebo z dejavnostjo? Če ja, katero (ali več teh)?
Ministrica ne zastopa nobene pravne ali fizične osebe.
 

V prihodnji dneh bomo razkrili še več podatkov o premoženju ministrske ekipe Janeza Janša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije