SB CELJE

Razkrito, kako visok odškodninski zahtevek so prejeli zaradi zamenjave bolnikov

Zavarovalnica se je z vlagateljema zahtevka poravnala, so povedali v bolnišnici Celje.
Fotografija: Celjska splošna bolnica. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Celjska splošna bolnica. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Celjska bolnišnica je zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov septembra lani prejela en odškodninski zahtevek v višini 42.071 evrov, ekskluzivno poroča Delo. Naši kolegi so do te informacije prišli po posredovanju informacijske pooblaščenke, ki je bolnišnici z odločbo naložila, da je dolžna posredovati informacijo o skupnem znesku zahtevane odškodnine. 

Razkrivajo še, da so v bolnišnici odškodninski zahtevek predali v obravnavo zavarovalnici, pri kateri imajo sklenjeno zavarovano odgovornost. Zavarovalnica se je z vlagateljema zahtevka poravnala, ob tem pa so dodali, da informacije o izplačani odškodnini nimajo, saj jih zavarovalnic ni seznanila z izplačanim zneskom odškodnine.

Usodna zamenjava, ki je šokirala Slovenijo

V celjski bolnišnici je septembra lani prišlo do zamenjave identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Sprejeli in identificirali so ju na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, ki ju je pripeljalo. V času zdravljenja je eden od bolnikov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega bolnika. Za napačno identifikacijo so izvedeli, ko so umrlega bolnika že pokopali.

image_alt
Svojci zamenjanega pacienta od bolnišnice zahtevajo odškodnino

Izredni strokovni nadzor v bolnišnici je pokazal, da je do zamenjave bolnikov prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo.

Zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov je svet zavoda celjske bolnišnice novembra lani razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja.

image_alt
Umrl še drugi moški, ki so mu v bolnišnici zamenjali identiteto

Marca letos pa so svetniki namesto Svetelška za direktorja bolnišnice imenovali Dragana Kovačića, Vindišarja pa je nasledil Radko Komadina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije