GROZLJIVKA

Razkrili, kaj se dogaja na slovenski farmi: od groze vas bo streslo

Posnetki razkrivajo, v kakšnih razmerah živijo pujski, ki so namenjeni zakolu.
Fotografija: Grozljive razmere na slovenski farmi. FOTO: Prasicereja.info
Odpri galerijo
Grozljive razmere na slovenski farmi. FOTO: Prasicereja.info

Slovenijo v teh dneh pretresajo posnetki, ki so v zadnjih dveh letih nastali na prašičji farmi v Sloveniji. Razpadajoča trupla, hude poškodbe in odprte rane, premajhne kletke, ležanje v fekalijah ... To  je le nekaj izmed grozljivih podrobnosti, ki so jim bili priča aktivisti, ki so v letih 2020 in 2021 izvedli skrito preiskavo in dokumentirali razmere na farmi v Sloveniji, ki je namenjena vzreji pujskov.

Na spletni strani prasicereja.info so zapisali, da posnetki prikazujejo standardno prakso, ki je neizogiben del sodobne živinoreje. Dodajajo, da pridobljeni material razkriva popolnoma drugačne razmere reje od teh, ki jih v svojih oglasih prikazuje mesna industrija. Naravnost grozljive posnetke je objavila nevladna organizacija društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project), ki za zdaj ne želi razkriti, za katero farmo gre, a zagotavljajo, da je to večja farma v Sloveniji. Posnetke so dobili anonimno in so jih pridobivali več mesecev.



Očividka, ki je spregovorila za Svet, je povedala, da so bili priča omejenemu gibanju živali, visoki smrtnosti mladičev, ki so bili v fekalijah, razkrajajočim truplom, krvavim zaležaninam, mastitisom, odprtim ranami ... Videla je betonska in kovinska tla z ostrimi režami, rutinsko ubijanje mladičev in več dni stara trupla odraslih živali, ki so bila sklenjena v konstrukcije.


Inšpektorji nad farmo 


Zaradi posnetkov se je velika slovenska farma za vzrejo pujskov znašla tudi pod drobnogledov inšpektorjev. S posnetkom, ki prikazuje, v kakšnih razmerah živijo živali in kako grdo z njimi ravnajo, so bili seznanjeni tudi na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. »Takoj smo pristopili k preverjanju pristnosti posnetka in ugotavljanju dejanskega stanja na terenu. Uveden je bil inšpekcijski nadzor, ki še ni zaključen, zato vsi rezultati nadzora še niso znani,« so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

Na vprašanje, ali so v zadnjih dveh letih izvedli kakšen nadzor na večjih farmah in kakšne nepravilnosti so odkrili so odgovorili, da je bilo v preteklih letih v rejah prašičev največ kršitev na področju zaščite živali v povezavi z: dnevnim nadzorom skrbnikov živali, zagotavljanjem ustrezne talne površine, objekti in prostori za namestitev in zagotavljanjem nastilja.

Dodajajo še, da vsak, ki sumi ali zazna kršitve ali nepravilnosti, lahko poda prijavo na pristojno inšpekcijo. Vsaka prijava, ki je lahko tudi anonimna, se obravnava.

 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije