PROBLEMI V ZDRAVSTVU

Prvi ukrepi: bodo bolniške pisali delodajalci?

Narejeni prvi koraki za reševanje problematike preobremenjenosti zdravnikov.
Fotografija: FOTO: Igor Mali, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali, Delo

LJUBLJANA – Za reševanje problematike preobremenjenosti družinskih zdravnikov so bili narejeni nekateri prvi koraki. Za specializacije zdravnikov je z razpisom predvidenih 62 mest družinske medicine. Ministrstvo želi k rešitvi razmer v primarnem zdravstvu prispevati tudi z uvozom zdravnikov iz tujine. Predlog predvideva, da bi z odredbo letos omogočili prihod 91 zdravnikov iz držav, ki niso članice EU, od tega 55 za področje družinske medicine. Po podatkih zdravniške zbornice sicer v Sloveniji trenutno deluje 524 tujih zdravnikov, piše STA.

Minister Aleš Šabeder je napovedal, da bo v tem tednu pripravljen tudi predlog aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru, s katerim bi spremenili mejo, ko lahko zdravniki odklonijo zavarovane osebe, ki bi se želele vpisati pri njih. Ustavilo naj bi se pri glavarinskem količniku 1895, kar predlaga tudi sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum. To bo tudi prvi preizkus politične moči novega ministra.

Predvidoma pa bo Šabeder danes predstavil tudi prve ukrepe zmanjšanja administrativnih obremenitev. Med drugim naj bi kratkotrajne bolniške uredili z dogovorom med delodajalcem in delavci. V predlogu naj bi po poročanju prvega programa Radia Slovenija bolniške lahko predpisovali ginekologi in zobozdravniki, odločanje o potnih stroških pa naj bi prevzel zavod za zdravstveno zavarovanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije