NEURADNO

Prijeli se boste za glavo: potrjenih več kot štiri tisoč novih primerov

Strokovnjak napoveduje, da bo omikron v prihodnjem tednu povsem izrinil delto.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec, Delo

V Sloveniji se je število pozitivnih izvidov testov znova povzpelo čez širi tisoč. V četrtek je bilo opravljenih 11.016 PCR-testov, pozitivnih je bilo 4.069, kar pomeni, da je bil delež okuženih 36,9-odstoten.  V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo potrjenih več kot 2.100 novih primerov. Nazadnje je bilo več kot štiri tisoč primerov novembra.

V četrtek je bilo opravljenih 86.516 hitrih testov. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 2.698,4, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa 1.357,3.

V četrtek se je v bolnišnicah zdravilo 550 oseb, od tega 160 v enotah intenzivne terapije. Umrlo je pet covidnih bolnikov. Danes pa je v bolnišnicah 547 oseb, od tega 155 v intenzivni terapiji. Devet oseb je umrlo.

UKC Ljubljana ob tem razkriva, da je povprečna starost hospitaliziranih na oddelkih 69 let. Najmlajši je star 27 let, najstarejši pa 97. Povprečna starost hospitaliziranih na intenzivni terapiji je 59 let, najmlajši je star 37 let, najstarejši pa 78. Na oddelkih je 26 polno cepljenih, na intenzivni terapiji pa štirje polno cepljeni.

Omikron izpodriva delto

V četrtkovi oddaji 24ur zvečer je predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec razkril, da je med pozitivnimi testi že kar 82 odstotkov različice omikron. Pričakuje, da bo omikron v tednu dni povsem izrinil delto.

Hitro naraščanje okužb strokovnjake skrbi. Napovedujejo, da bi lahko v vrhu zabeležili tudi po deset tisoč okužb dnevno. O omikronu pravi, da lahko za njim zbolijo tudi tisti, ki so covid že preboleli, in da ne bi stavil na to, da je virus nenevaren, zato priporoča cepljenje. Dodal je še, da tako sam kot tudi njegovi kolegi upajo, da se bo s tem valom večina populacije prekužila in da bi lahko prihodnja zima že bila bolj podobna tistim pred koronavirusom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije