SLABA EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

Poklukar: Ne preostane nam drugega, kot da uvedemo zdravstveni »lockdown« (VIDEO)

Vsi nenujni posegi so odpovedani. Kakovost obravnave pacientov pod vprašajem.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Epidemiološko stanje v Sloveniji se ne izboljšuje, v torek je bilo potrjenih prek 3.700 novih okužb. Projekcija IJS pravi, da bomo vrhunec tega vala dosegli 24. novembra, slovenske bolnišnice pa so že nekaj dni na robu zmogljivosti. Na pomoč zdravstvenim delavcem so priskočili tudi slovenski vojaki.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju zaradi covida 19 bosta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in pediater Denis Baš. Dogajanje spremljamo v živo.

Poklukar je predstavil zadnje informacije o kapacitetah v bolnišnic. Na intenzivnih enotah se trenutno zdravi 236 oseb, vseh covidnih bolnikov v bolnišnicah pa je 1.074. »Z bolnišnicami praktično dnevno usklajujemo bolnišnične kapacitete. Prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard še minimalno zadovoljiv,« je opozoril in dodal, da v zdravstvu uvajajo izredne razmere.

Kakovost obravnave pacientov je pod vprašajem

»Glede obravnav smo že zdaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden 'zdravstveni lockdown', saj praktično nimamo druge izbire,« je dejal. Vsi nenujni posegi so odpovedani. Pacienti, ki nujno potrebujejo medicinsko pomoč ali bolnišnično oskrbo, bodo po besedah ministra sicer sprejeti, kakovost obravnave pa je pod vprašanjem.

Kadrov kronično primanjkuje

Po besedah Poklukarja trenutno potekajo največja mobilizacija in premiki kadrov znotraj zdravstvenega sistema v zgodovini samostojne Slovenije. Največ primanjkuje medicinskih sester, še posebej tistih, ki imajo izkušnje na področju intenzivnega zdravljenja. Še enkrat je apeliral na vse, ki imajo izkušnje v zdravstvu, da bolnišnicam priskočijo na pomoč. »Da ne bom narobe razumljen, vsakršna pomoč je dobrodošla.« Prejšnji teden so s sklepom vlade aktivirali tudi civilno zaščito.

Poklukar: Zdravstveni delavci smo na svoja pleča sprejeli ves gnev

Minister se je zahvalil vsem kadrom, ki že priskočili na pomoč in s tem pokazali solidarnost. Po drugi strani opozarja na skrb vzbujajoče stanje v družbi. »Žalostno je, da smo zdravstveni delavci na svoja pleča sprejeli ves gnev. Stanje duha nas je že pripeljalo na rob zdravstvenega zloma. Še huje pa je, da se nam v tem trenutku dogaja v družbi moralni zlom. Nad tem bi se morali globoko zamisliti.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije