SREČANJE NA NAJVIŠJI RAVNI

Pred 20 leti Slovenija del zgodovine, bo tokrat izvisela?

Kje se bosta prvič srečala Biden in Putin?
Fotografija: Bush on Putin sta se pred srečanjem ločeno srečala z Drnovškom in Kučanom. FOTO: Larry Downing, Reuters
Odpri galerijo
Bush on Putin sta se pred srečanjem ločeno srečala z Drnovškom in Kučanom. FOTO: Larry Downing, Reuters

Kje se bosta prvič srečala novi predsednik ZDA Joe Biden in predsednik Rusije Vladimir Putin, voditelja dveh svetovnih velesil, je vprašanje, ki si ga zadnje mesece postavlja svetovno javnost. Da se bosta srečala v neki tretji državi, je jasno, kdo pa bo deležen tega diplomatskega prestiža? Pred leti, ko se je Putin prvič srečal s tedanjim predsednikom ZDA Georgeem W. Bushem, je bila to Slovenija.

Da obudimo spomin: 16. junija 2001 sta se Bush, ki je nekaj mesecev prej prisegel kot 43. predsednik ZDA, in Putin prvič iz oči v oči srečala na Brdu pri Kranju. Srečanje sta gostila tedanji slovenski premier Janez Drnovšek in predsednik države Milan Kučan. Oči svetovne javnosti so bile uprte v našo državo. Ime Slovenije se je v svetovnih medijih pogosteje začelo ponavljati tudi ob kandidaturi in kasnejši zmagi Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Čeprav je njegova žena Melania rojena v Sevnici, pa slavni par iz Bele hiše nikoli ni obiskal Slovenije.

Srečanje Busha in Putina na Brdu pri Kranju je potekalo nekaj mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra na ZDA. FOTO: Michael Leckel, Reuters
Srečanje Busha in Putina na Brdu pri Kranju je potekalo nekaj mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra na ZDA. FOTO: Michael Leckel, Reuters
Po dveh desetletjih bi se naša država lahko ponovno znašla v središču pozornosti, če bi gostila srečanje med Bidnom in Putinom. »Slovenija je vedno pripravljena gostiti  takšno srečanje,« pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar, in dodajajo, da »pogovori o tem še ne potekajo.« Podobno odgovarjajo na ameriški ambasadi v Ljubljani, kjer pa ne pričakujejo, da bi bilo srečanje s Putinom Bidnovo prvo srečanje s kakšnim tujim voditeljem. Ugibanje o lokaciji srečanja pa da je še preuranjeno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije