SLABŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SLIKE

Pozor, to so nova pravila ob vračanju v Slovenijo

Krek opozarja na nujnost cepljenja in upoštevanje dobro znanih ukrepov.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Jure Eržen, Delo

»Očitno bomo šli v nov val,« je ob začetku današnje novinarske konference, ki se vrača zaradi rasti števila okužb s sars-cov-2, dejal predsednik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Meni, da bo R rasel in tudi epidemija. Razlog? Sev delta. Krek pravi, da imamo v Sloveniji za ta čas precej veliko število novookuženih. Pravi, da se je trend obrnil navzgor, val pa se lahko po njegovem mnenju potegne celo do septembra. Delto je Krek označil za največjo grožnjo. Dva ukrepa sta po njegovem nujna – cepljenje in poostritev dobro znanih ukrepov: maske, umivanje rok, higiena kašlja in ustrezna razdalja.



Glede cepljenja je dejal, da s tem preprečujemo smrti. Prejšnji teden je po Krekovem mnenju cepljenje sicer malo zastalo, zdaj pa da se spet lepo razvija. Po njegovih besedah smo na sredini v evropskem prostoru.
 

Med dvakrat cepljenimi zbolelih praktično ni


Vodja strokovne skupine Mateja Logar je spregovorila o spremenjeni varianti novega koronavirusa, delti. Začelo se je v Indiji, v Evropi pa v Veliki Britaniji, kjer pa so najprej cepili z enim odmerkom. Opozarja, da zbolevajo mladi, tistih, ki cepljeni z obema odmerkoma, pa med obolelimi skoraj ni.


image_alt
Maturanti iz Španije okuženi s korono: med njimi vsak dan več pozitivnih

Delta se širi lažje, hitreje, kar pomeni, da se moramo toliko bolj držati ukrepov, s katerimi preprečujemo širjenje bolezni. To so umivanje rok, higiena kašlja in razdalja. Če ustrezne razdalje, uporabljajmo maske, je jasna.



​Pri mlajših, okuženih z delto različico, je potek sorazmerno blag, pravi Logarjeva. Izpostavlja pa, da moramo v Sloveniji dvigniti delež precepljenih med starejšimi. Poudarja, da je trenutno prelomni trenutek, če želimo, da bomo v jesen zakorakali čim bolj zaščiteni, da bo potrebnih čim manj ukrepov, in da bomo lahko zaživeli podobno kot v letu 2019.
image_alt
Beovićeva o tem, kaj lahko storimo, da se izognemo strogim ukrepom omejitve gibanja

Strokovna skupina je predlagala, da imamo po 15. juliju sistem digitalnega covidnega potrdila za vstop v Slovenijo. S tem načinom vemo kdo prihaja in kako je zaščiten ob prihodu v Sloveniji.


 

Ukrepi, ki veljajo ob vstopu v državo


Vlada je podaljšala ukrepe, ki že veljajo, sprejet pa je nov odlok, ki velja od sobote in do vključno 14. julija. Odlok prinaša nekatere spremembe glede vstopa v državo in sicer:

– če prihajate iz zelene države – sprememb ni;
– če iz oranžne: brez karantene, če imate ustrezno dokazilo, da prebolevnik, cepljen ali cepljeni prebolevnik; če tujec brez prebivališča v Slovenji, gre v karanteno za deset dni, če ima prostor, kjer bo prestajal karanteno;
– če iz rdeče: brez napotitve v karanteno, če potrdilo, da prebolevnik, cepljen ali cepljeni prebolevnik, tudi če del digitalnega covidnega potrdila; če ni takega potrdila, gre v karanteno; če tujec, v karanteno, če predloži negativni rezultat PCR-testa in ima zagotovljen prostor, kjer bo prestal karanteno:
– če iz temnordeče: brez karantene, če imate ustrezno dokazilo, da prebolevnik, cepljen ali cepljeni prebolevnik, tudi če del digitalnega covidnega potrdila EU ali druge države; če za tujca, brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop ne dovoli;

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije