APLIKACIJE ZA ZMENKE

Pozor, ne nasedajte! Osamljeno Slovenko opeharil za 110 tisočakov (VIDEO)

Strokovnjaki opozarjajo, da se to lahko zgodi vsakomur.
Fotografija: Dejal ji je, da je zdravnik na vojaški misiji, nato pa šok. FOTO: Za ljubezen
Odpri galerijo
Dejal ji je, da je zdravnik na vojaški misiji, nato pa šok. FOTO: Za ljubezen

Te dni se veliko  govori o izraelskem prevarantu Simonu Levievu. Zgodbo o tem, kako je prek aplikacije za zmenke zavedel številne ženske po svetu, so predstavili v Netflixovem dokumentarnem filmu The Tinder Swindler. S tem, da se je izdajal za bogatega poslovneža in jim dlje časa pihal na dušo, je pridobil njihovo zaupanje in jih prepričal, da so mu nakazovale večje količine denarja. Na ta način se je okoristil za več kot deset milijonov evrov. Trenutno je na prostosti, zato je le vprašanje časa, kdaj se bo v njegovo zanko ujela nova žrtvev.

Kljub temu da se zdijo zgodbe prevaranih žensk mnogim neverjetne, pa se podobni primeri dogajajo tudi v Sloveniji. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost (SI-CERT) opozarja, da iskanje partnerja na spletu ni nič neobičajnega, vendar pa se lahko tudi zaplete. Na osamljene ženske med drugim prežijo spletni goljufi, ki jih poskušajo z laskavimi besedami zvabiti v t. i. ljubezensko prevaro.

Svojim žrtvam pihajo na dušo. FOTO: Za ljubezen
Svojim žrtvam pihajo na dušo. FOTO: Za ljubezen
Zdravniki in vojaki z majhnim otrokom

Goljufi svoje žrtve iščejo na aplikacijah za zmenke ali spletnih omrežjih, kjer jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo. Predstavijo se kot vojaki iz ZDA na mirovni misiji v Afriki ali na Bližnjem Vzhodu, delavci na naftni ploščadi ali zdravniki v Siriji, v vsakem primeru pa so vedno ločeni ali ovdoveli z majhnim otrokom. Žrtev, običajno osamljeno žensko srednjih let, naplahtajo s kakšno tragično življenjsko zgodbo. Ko po več tednih ali mesecih dopisovanja začutijo, da je čustvena vez vzpostavljena, se nanjo obrnejo s prošnjo za denar. Izgovori so različni; denar potrebujejo za zdravljenje otroka, pot domov ali letalsko karto, da bi prišli na obisk. V drugih primerih želijo na žrtvin naslov poslati paket ali kovček z večjo količino denarja, zlata ali druge predmete visoke vrednosti, za katere mora žrtev plačati dajatve »carini« ali »dostavni službi«. Če žrtve ugodijo njihovi prošnji, se zgodba tu ne konča. Goljufi zahtevajo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim te težko zoperstavijo.

Do 60 prijav letno

V odzivnem centru za kibernetsko varnost so prvo prijavo ljubezenske prevare prejeli leta 2013. Vse do leta 2017 je bilo takšnih primerov v Sloveniji le peščica, od 2018 dalje pa je opazen trend naraščanja tudi na tem področju. Zadnja tri leta beležijo 50 do 60 prijav ljubezenskih prevar letno, pri čemer pa poudarjajo, da je realna številka verjetno višja. Mnogo žrtev namreč zaradi občutka sramu svoje zgodbe ne želi razkriti. Čeprav gre za relativno preprosto spletno prevaro, se finančna oškodovanja merijo v več tisoč, včasih tudi več deset tisoč evrih. V letu 2021 je bilo najvišje zabeleženo oškodovanje znašalo 110.000 evrov.

Nasedajo ženske vseh starosti ne glede na izobrazbo

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejše in neizobražene uporabnice, opozarjajo Varni na internetu. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, najdemo ženske najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki pa jim je skupen občutek osamljenosti. In čeprav so v večini primerov žrtve ljubezenskih prevar ženske, se med njimi najdejo tudi moški, ki na različnih portalih spoznavajo denimo mlade, privlačne Rusinje. Mnogi uporabniki težko razumejo, kako pride do takšne prevare, zato so na SI-CERT posneli dramatizirano zgodbo, ki temelji na resničnih prijavah uporabnic. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije