NADZOR

Pozitivni na hitrem, pa niste šli na PCR-test? Pozor, inšpektorat že preverja

Globa za kršitev znaša od 400 do 4.000 evrov.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Zdravstveni inšpektorat je bil seznanjen z večjim številom posameznikov, ki kljub pozitivnemu hitremu testu na novi koronavirus nato naj ne bi opravili PCR-testa, na katerega so bili napoteni. Po podatkih Nijz je bilo samo v septembru takšnih oseb 525, je danes povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, kjer primere preverjajo.

Preberite še: 

image_alt
Milan Krek: Prihajajo podatki, da se rojeva različica, ki je še bolj kužna kot delta

O tem, da se več kot 13 odstotkov oseb s pozitivnim hitrim testom ne udeleži PCR-testa, s katerim uradno potrjujejo okužbo z novim koronavirusom, je STA poročal prejšnji teden. Po nekaterih ocenah tako do sredine septembra ni bilo treba v izolacijo več kot 3.000 okuženim. Na zdravstvenem inšpektoratu so prejšnji teden pojasnili, da so opravili en nadzor nad takšnim primerom, nepravilnosti pa niso ugotovili.

Deana Potza pa je povedala, da so po tistem, ko so bili seznanjeni z večjim številom posameznikov, ki kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa na novi koronavirus nato naj ne bi opravili PCR-testa, že začeli zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih.

Spomnila je, da zakon o nalezljivih boleznih v 32. členu navaja ustrezno podlago za izrekanje sankcij posameznikom, ki se na podlagi obvestila o pozitivnem rezultatu hitrega testa nato ne naročijo tudi na PCR-test. Globa za kršitev v takih primerih znaša od 400 do 4.000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije