POSLI POD MIZO

Potrjeno: UKC za milijone evrov naročil izpeljal nezakonito

Po grobih ocenah so mimo razpisov in konkurence na trgu kupili kar petino materiala.
Fotografija: UKC Ljubljana. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – Računsko sodišče je v svoji reviziji poslovanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v letih 2014 in 2015 ugotovilo, da je ta nezakonito kupil za 69 milijonov evrov medicinske opreme. Po grobih ocenah so tako mimo razpisov in konkurence na trgu kupili petino materiala, ugotavljajo državni revizorji. V večini primerov so odgovorni del materiala kupili s postopkom javnega naročanja, del pa razdelili na manjša naročila in kupovali na podlagi naročilnic, tudi pri dobaviteljih, ki niso bili izbrani s postopkom javnega naročanja.

Številne nepravilnosti potrjene

Računsko sodišče je tako z revizijo potrdilo številne nepravilnosti, na katere je novembra 2016 v oddaji Tarča opozorila podatkovno-preiskovalna skupina Ekstravisor. Med drugim revizija potrjujejo tudi drobljenje naročil, saj je skoraj 80 odstotkov dobaviteljev poslovalo z naročili pod 20.000 evrov, kar omogoča izogibanje preglednemu javnemu naročanju.

Evidence stroškov opreme in vzdrževanja niso vodili

Po oceni računskega sodišča je bil klinični center v obravnavanem obdobju neučinkovit pri načrtovanju nabav medicinske opreme in ni imel vzpostavljenega ustreznega sistema za spremljanje izrabljenosti opreme. Prav tako niso imeli urejenih evidenc donirane opreme in niso ugotavljali, ali to opremo sploh potrebujejo niti s kakšnim namenom jo lastniki podarjajo. Vodili niso niti skupnih stroškov opreme in vzdrževanja. Iz osnutka revizije sicer ni razvidno, koliko bi naša največja bolnišnica lahko prihranila, če bi dobavitelje dosledno izbirala s postopki javnega naročanja in bila učinkovitejša pri načrtovanju nabave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije