KDO IMA PRAV

Poslanec Robertu Golobu očital prevaro. Tako se je odzval premier

Predsednik vlade Robert Golob je jasen: zaradi poteze, ki so jo naredili, državljani privarčujejo.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V državnem zboru je danes na poslanska vprašanja odgovarjal predsednik vlade Robert Golob. Med tistimi, ki je zastavil vprašanje, je tudi poslanec NSi Janez Cigler Kralj, nekdanji minister iz vlade Janeza Janše. Njegovo vprašanje je bilo povezano s slovenskim javnim zdravstvom, vladi pa je tudi očital prevaro s spreminjanjem prostovoljnega zdravstvenega prispevka v obveznega. Opomnil je, da je državna zdravstvena zavarovalnica že napovedala, da bo treba zavarovanje podražiti za kar deset evrov.

Ekipa ni dosegla pričakovanj, zato so jo zamenjali

Predsednik vlade je na začetku stopil v bran novi ministrici Valentini Prevolnik Rupel in je poslancu NSi dejal: »Verjetno pričakujete rezultate od petka do ponedeljka?« Dejal je, da bodo za uresničitev svojega programa potrebovali dva mandata, in dodal, da prejšnja ekipa pod vodstvom Danijela Bešiča Loredana ni upravičila pričakovanj, zato so jo zamenjali. »Vsaj kakšen mesec ali dva bo treba počakati na rezultat,« je dejal.

image_alt
Koliko boste plačevali zdravstveno zavarovanje po novem? Najnižji prispevek 15 evrov, najvišji pa ...

Varčujemo ali ne?

V odgovoru je izpostavil, da so prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli z zasebnih zavarovalnic na državno zato, da se zmanjšajo obremenitve. Poudaril je, da je bil prvi ukrep zamrznitev cen pri 36 evrih, ki bo veljal tudi v 2024, opominja pa, da je že junija ena od zavarovalnic, tista, ki je napovedala najnižjo podražitev, napovedala dvig premije za deset evrov, kar da pomeni, da državljani zaradi vladne odločitve danes že varčujejo.

Zakaj strašijo ljudi, vedo le oni

Ne glede na besede državne zavarovalnice o luknji in potrebi po desetevrski podražitvi na zavarovanca je dejal, da so sredstva v proračunu za to zagotovljena, tudi za leto 2024. »Zakaj danes zdravstvena blagajna iz tega dela medijsko zgodbo, zakaj straši ljudi, da bo treba dvigniti ceno, je znano samo njim. Ker je ta strošek v breme proračuna in tudi pokrit,« je jasen Golob.

Cigler Kralj z odgovorom ni bil zadovoljen: »To, kar ste mi odgovarjali, je prazno.« Golobu je vrnil, da se je mandat ministrice res začel v petek, a da mandat vlade traja že od junija 2022 in da zato ne razume njegovega napada, pa čeprav je napad najboljša obramba, je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije