INTERPELACIJA VLADE

Poslanec ostro nad potezo Janševe SDS: se res to zgodi, ko ugasnejo kamere?

Sprašuje se, ali je morda vse skupaj le predstava za javnost.
Fotografija: Poslanci NSi podpisov niso prispevali. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Poslanci NSi podpisov niso prispevali. FOTO: Črt Piksi

Poročali smo že, da NSi podpisov pod interpelacijo vlade, ki jo je v državni zbor vložila SDS, ne bo prispevala. Kot je v torek dejal predsednik NSi Matej Tonin, »mora odgovorna opozicija z vlado tekmovati v boljših rešitvah, in ne v kritiziranju«. Interpelacija bo po njegovem mnenju le še okrepila vladno koalicijo.

O tem, zakaj so v stranki sprejeli takšno odločitev, pa se je na družbenih omrežjih razpisal tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek. Kot je poudaril, bi za izglasovano nezaupnico potrebovali 46 glasov, kar pa je po njegovem mnenju nemogoče doseči. Poslancev opozicije je namreč le 35. »Za izglasovano nezaupnico potrebujemo 46 glasov! Kje jih bomo dobili??!« je zapisal poslanec, ki se ob tem sprašuje, kje je interes vlaganja interpelacije zoper celotno vlado.

Reberšek: Interpelacija je sama sebi namen

»Kaj imamo od tega, ko že vnaprej VEMO, da nimamo večine, ki bi zamenjala vlado? In kakšno korist imajo od tega državljani?« se sprašuje Reberšek in dodaja, da na koncu te interpelacije sploh ne bo glasovanja, temveč je predvidena samo razprava. »Spoštovani državljani, dajte se vprašati, za kaj sploh gre. Da ni vse skupaj le predstava za javnost, za kamerami pa vsi jedo za isto mizo ...?« je še zapisal poslanec, ki je sklenil, da zato NSi pri interpelaciji vlade, »ki je sama sebi namen, ne bo sodelovala«.

Reberšek je po drugi strani poudaril, da z delom vlade ni zadovoljen, saj po njegovem mnenju ni pokazala nikakršnih rezultatov. Še več, meni, da bi si taka vlada interpelacijo zaslužila vsak mesec. »A ker nimamo večine, bo to vlado interpeliralo ljudstvo na naslednjih volitvah,« je zaključil.

V NSi bodo do dela vlade kritični

V stranki NSi so nam na vprašanje, ali bodo sodelovali v omenjeni razpravi v državnem zboru, odgovorili pritrdilno. »Ker vlada v preteklih devetih mesecih ni pokazala še nobenih resnih rezultatov, bomo do dela vlade kritični, a hkrati bomo tudi predstavili naše predloge rešitev,« zagotavljajo. 

»Tisto, kar se nam v NSi zdi nesmiselno, pa je, da predlagana interpelacija vlade ne vsebuje nobenega sklepa, o katerem bi se po koncu razprave glasovalo. Poslanci bomo o delu vlade opravili zgolj razpravo, izid je znan že vnaprej. V tem kontekstu je treba razumeti tudi zapis poslanca Reberška, da »je interpelacija sama sebi namen«. Na kar opozarjamo v NSi, pa je utemeljen pomislek, da bo interpelacija, kot je zastavljena, aktualno vlado še okrepila in še tesneje povezala koalicijo,« so še pojasnili v opozicijski stranki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije