URA RESNICE

Sanje Erjavca o mandatarstvu odplavilo šest glasov

V državnem zboru so glasovali o konstruktivni nezaupnici vladi. Koalicija ustavnega loka ni izbrala dovolj glasov, da bi novi predsednik vlade postal Karl Erjavec.
Fotografija: Janševa vlada je uspešno prestala glasovanje o nezaupnici. Karlu Erjavcu ni uspelo zbrati dovolj glasov. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Janševa vlada je uspešno prestala glasovanje o nezaupnici. Karlu Erjavcu ni uspelo zbrati dovolj glasov. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Poslanci so po celodnevni burni razpravi na tajnem glasovanju odločil o konstruktivni nezaupnici s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Za uspeh nezaupnice vladi Janeza Janše, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus, niso dobili potrebnih 46 glasov. Janševa vlada je s tem uspešno prestala glasovanje o nezaupnici.

image_alt
11 ur razprave: od škodljivosti Janše do komplimentov o mehkem srcu


V DZ so razdelili 53 glasovnic, od tega jih je bilo šest neveljavnih. Za konstruktivno nezaupnico je glasovalo 40 poslancev, proti sedem.


Šarec: Kdor koli bi bil mandatar, ne bi dobil dovolj glasov


Po končanem glasovanju je pred javnost stopil predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec, ki je dejal, da je bila nezaupnica priložnost za poslance, da premislijo, ali gre država v pravo smer ali ne. »Najbolj žalostno je, da SDS, NSi in SNS niso dvignili glasovalnih lističev, kar je v posmeh ustavi, saj je poslanec dolžan glasovati. Neprevzete glasovnice nas lahko navdajajo z zaskrbljenostjo, v kakšnem stanju je naša demokracija,« je dejal in poudaril, da je koalicija KUL-a naredila vse, kar je v njihovi moči za spremembo vlade in da je pokazala, da je trdna.

Šarec meni, da ni bila strateška napaka, da so predlagali Erjavca za mandatarja. »Kdor koli bi bil, ne bi dobil dovolj glasov,« je bil jasen Šarec.


Erjavec obžaluje, da ni dobil več glasov: Očitno še ni čas za spremembe


Predlagani mandatar Karl Erjavec obžaluje, da mu je bilo naklonjenih le 40 poslanskih glasov. »Očitno čas še ni za spremembe in se poslanci strinjajo za aktualno politiko in jo ocenjujejo kot dobro. Ker če ne bi bila dobra, ne bi podpirali takšne politike. Vprašanje pa je, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih in mesecih, zlasti pa v zaključku tega mandata, ko bodo o novi vladi določali ljudje in ne poslanci. Vemo, da ljudje niso zadovoljno z aktualno vlado. Ura resnica bo, če ne prej, pa takrat, ko bodo parlamentarne volitve,« je dejal Erjavec.

»Zdaj bom imel več časa, da stranko Desus uredim, konsolidiram, okrepim in pripravim za volitve,« je o svojih prihodnjih načrtih povedal Erjavec.



Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, je poudaril, da je vseh dvanajst poslancev SD podprlo nezaupnico.

Alenka Bratušek, vodja stranke Sab: »Nažalost poslanci niso izkoristili možnosti, da bi Slovenija stopila na pravo pot spoštovanja, človekovih pravic, ...Je pa rezultat pomenljiv. Če bi vlada imela trdno večino, bi bilo vsaj 46 glasov proti, tako jih je pa samo sedem, kar pove dosti o podpori tej vladi,« je rezultat komentirala Bratuškova in poudarila, da je stranka Sab dala vseh svojih pet glasov.

Izredna seja o predlogu nezaupnice Janševi vladi se je končala po dobrih 12 urah. FOTO: Voranc Vogel
Izredna seja o predlogu nezaupnice Janševi vladi se je končala po dobrih 12 urah. FOTO: Voranc Vogel
O tem, kje so zmanjkali glasovi, saj jih je koalicija KUL še nekaj tednov nazaj imela vsaj 42, je Bratuškova komentirala, da je bil današnji molk Desusovih poslancev pomenljiv.

»Nezaupnico smo vložili v dobri veri, da bodo poslanci v zavetju anonimnosti vendarle odrekli podporo Janševi vladi, da bodo sledili občemu, ne lastnim interesom. To se ni zgodilo, a to ne pomeni, da je janšizem zmagal. Danes so si vlado rešili, to pa je tudi vse,« je po glasovanju tvitnil koordinator Levice Luka Mesec. Naslednjih deset mesecev ne bo takšnih kot minulih deset, napoveduje.


Janša o pičlih 40 glasovih


V vladni koaliciji so takšen razplet pričakovali. »Agonija brezupnice je končno končana. Vesel sem, da smo se prešteli. Po štetju je jasno, da je vlada trdna. Naše delo je usmerjeno v zajezitev širjenja epidemije, k zagotovitvi vsem dostopnega javnega zdravstva in krepitvi gospodarstva,« je zapisal predsednik NSi Matej Tonin.

Premier Janez Janša je današnji dan na twitterju zapisal, da je za vladno ekipo še en naporen dan priprav na dve redni tedenski seji vlade. Medtem so se v DZ prešteli, KUL pa je dobila »pičlih 40 glasov«.

»Pričakovan izid in konec večmesečnega izgubljanja energije. Zdaj bi lahko vsaj poskusili združiti sile za resne izzive pred nami. Premagajmo zamere in postavimo temelje za drugačno politiko. Gremo naprej,« je prekot twitterja sporočil predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Na izredni seji o predlogu nezaupnice Janševi vladi se je med poslanci večkrat razvnela ostra razprava, o čemer si lahko podrobneje preberete v članku 11 ur razprave: O škodljivosti Janše, do komplimentov o mehkem srcu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije