VIRUS ŠE GROZI

Poslanci potrdili pripravo na drugi val covida 19, tudi aplikacijo za sledenje

Objavljeno 09. julij 2020 20.18 | Posodobljeno 09. julij 2020 21.12 | Piše: STA, Ma. M.

Začela bo delovati tudi aplikacija za sledenje okuženim.

V DZ so potrdili novi protikoronski zakon. FOTO: Matej Družnik
Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida 19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra. 


Država bo plačevala tudi za delavce v karanteni

Nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalce ne bo mogel organizirati dela na domu, bo do konca septembra prevzela država. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni, pri čemer bodo tisti, ki jim bo karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo v času opravljanja dela, prejeli nadomestilo v višini, kot če bi delali.

Tisti pa, ki bodo zavestno odšli v državo z rdečega seznama in jim bo ob vrnitvi odrejena karantena, povračila (razen v izjemnih primerih) ne bodo prejeli. Poslanci so se s tem večinoma strinjali. Za državljane držav s slabo epidemiološko sliko zakon predvideva možnost dovoljenja vstopa v državo z namenom tranzita, pri čemer je predviden poseben obrazec, ki ga morajo imeti pri sebi ves čas zadrževanja v naši državi. Dovoljenje lahko traja največ 12 ur. 

Za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži ter Zavodu RS za zaposlovanje namerava vlada v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov. Predvsem domovi za starejše so kadrovsko podhranjeni.


Novost pri koriščenju bonov

Unovčevanje turističnih bonov, ki so se po ministrovih besedah izkazali za pravo uspešnico, bo po novem mogoče tudi v tistih nastanitvenih obratih, ki dejavnost opravljajo samo sezonsko, oz. v vseh nastanitvenih obratih in ne le pri tistih, ki so bili v register vpisani marca ob razglasitvi epidemije. V opoziciji bi možnost uporabe bonov podaljšali do konca februarja 2021, vendar DZ dopolnila ni sprejel. 


Študentski boni z daljšo veljavnostjo

Študentske bone za prehrano bo letos izjemoma mogoče izkoristiti tudi v drugi polovici julija, kar je dva tedna dlje kot doslej, delodajalcem pa se zamika rok, do katerega morajo po zaključku šolanja zaposliti svojega štipendista.


Aplikacija za okužene in neokužene

Zaradi preprečevanja širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.
Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne, zaradi česar so te določbe deležne kritik o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. Opozicija je poskušala na seji matičnega delovnega telesa celotno poglavje o aplikaciji iz zakonskega besedila črtati, a ji ni uspelo.

Na ministrstvu za zdravje mobilno aplikacijo podpirajo. Večina prenosov okužbe z novim koronavirusom se zgodi v začetnem obdobju bolezni oz. že nekaj dni pred pojavom simptomov in mobilna aplikacija bi omogočila, da bi sami opozorili svoje stike, naj stopijo v stik z zdravnikom, je dejala državna sekretarka Tina Bregant.
Deli s prijatelji