PO VETU DRŽAVNEGA SVETA

Poslanci niso potrdili novele zakona o nalezljivih boleznih

Proti so glasovali tudi poslanci koalicije.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Poslanci na današnjem ponovnem glasovanju po izglasovanem vetu državnega sveta z 78 glasovi proti in enim za niso vnovič potrdili novele zakona o nalezljivih boleznih.

Preberite še
image_alt
Politično ozračje pregreto, poslanci odložili glasovanje o demografskem skladu


Proti so glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo.

Z novelo zakona je vlada želela uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji covida 19, neustavni.

Da bi bila novela po ponedeljkovem vetu državnega sveta sprejeta, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev. Pretekli teden jo je državni zbor potrdil s 44 glasovi za in z 42 proti.

Že popoldne pa je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bodo koalicijski poslanci glasovali proti noveli, saj da »v tej fazi najbrž ni potrebna v tako hitrem času«. Vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane bodisi v razpravi v državnem zboru bodisi v državnem svetu, ponovno preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Na novelo so namreč tako iz opozicijskih vrst kot tudi iz javnosti letele številne kritike zaradi preširokih pooblastil vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije