Poslanci bedeli vso noč: koliko se jim bo to poznalo v denarnici?

Preverili smo, ali so funkcionarji upravičeno do dodatka za nočno sejo, ki je neprekinjeno potekala od 19. do 9. ure.
Fotografija: Seja odbora za delo je potekala dve noči in skupaj skoraj 20 ur. Na fotografiji predsedujoča Eva Irgl. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Seja odbora za delo je potekala dve noči in skupaj skoraj 20 ur. Na fotografiji predsedujoča Eva Irgl. FOTO: RTV Slovenija

Kar nekaj napetosti je bilo slišati na maratonskih nočnih sejah, ki so se v torek, sredo in nato še v četrtek do druge ure ponoči zvrstile na odboru za delo, ko so poslanci sprejemali zakon o tretjem svežnju interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida 19. S sprejemom se je mudilo, saj veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji potečejo 31. maja, a mnogi so pri tem ugotavljali, da so bile nočne seje, ki so se potem nadaljevale v redne in spet v nočne, morda nekoliko prezahtevne za sicer vsega vajene poslance. Delo v parlamentu je od torka do četrtka sredi noči neprekinjeno teklo več kot 40 ur. Sejo so poslanci začeli v torek okoli 19. ure in jo nato vlekli vso noč do 9. zjutraj, nato so se preselili v veliko dvorano na redno majsko sejo in ob 17. uri nadaljevali sejo odbora za delo do 2. ure ponoči.

Poslanci pri tem za nočno sejo niso prejeli nikakršnega dodatka. Na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) poslancem namreč ne pripadajo dodatki k plači ne glede na število ali trajanje sej, izjema je dodatek na delovno dobo. Poslanci in funkcionarji pa imajo v tem obdobju celo znižane plače za 30 odstotkov kot posledico ukrepov v obdobju koronavirusa, ki jih je uzakonil državni zbor.
Preberite tudi: Poslanci vso noč v DZ, Eva Irgl na robu joka (VIDEO)
Tudi v preteklosti so imeli poslanci dolge seje, a da bi trajale do zgodnjega jutra in še naprej v novo jutro, se ne spomnimo. Čas razprave poslancev na seji delovnega telesa načelno ni omejen.

Med člani odbora smo zasledili tudi starejše poslance od 55 let, ki po zakonu na nočnih sejah ne smejo prisostvovati, a so nam iz državnega zbora odgovorili, da starejši od 55 let lahko opravljajo nadurno ali nočno delo, če so s tem soglašali, kar pa verjetno so, saj delovni čas poslancev, ki so funkcionarji, »ni ne določen ne določljiv«. 

Zaradi znižanja plač funkcionarjev je poslanka in predsedujoča v odboru državnega zbora za delo, družine in socialne zadeve Eva Irgl za april dobil 3.825 evrov bruto plače, za marec, ko znižanje plač še ni veljalo, pa 4.675 evrov bruto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije