OPOMINI IN PREKINITVE

Poslanci vso noč v DZ, Eva Irgl na robu joka (VIDEO)

Objavljeno 27. maj 2020 07.04 | Posodobljeno 27. maj 2020 14.48 | Piše: STA, N. B.

Maratonska seja odbora DZ za delo ...

Eva Irgl. FOTO: RTV Slovenija
Odbor DZ za delo niti po skoraj 15-urni razpravi še ni pripravil tretjega protikoronskega zakona za potrditev na petkovi izredni seji. Postopek so zavlačevali poslanci opozicije, predvsem Levice, ki jim uvodoma ni uspelo s predlogom za prestavitev obravnave za nekaj dni. Zakonski osnutek ima 87 členov, a so jih v 12 urah obdelali le četrtiko. Seja odbora se bo predvidoma nadaljevala v večernih urah, saj se je vmes prekinila zaradi redne seje državnega zbora. 

Predlog tretjega protikoronskega zakona je zamišljen kot izhodna strategija po epidemiji novega koronavirusa, vlada pa je vanj vgradila ukrepe, ocenjene na eno milijardo evrov.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v torek zvečer ob začetku obravnave dejal, da se je s prvim in drugim paketom protikoronskih ukrepov pomagalo 1,3 milijona prebivalcem, z danes obravnavanim tretjim paketom pa se bo vsem. Predlog zakona namreč prinaša tudi bone za vse prebivalce Slovenije, ki jih bodo lahko unovčili pri ponudnikih turističnih nastanitev.Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona je minister izpostavil subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, s katerim naj bi gospodarstvo spodbudili, da se po koncu epidemije znova zažene. Država bo za vsakega delavca, ki mu delodajalec ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu, subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od 5 do 20 ur tedensko.

Predlog Kordiša odbor ni uslišal

Za panogo turizma in gostinstva ter z njo povezanimi dejavnostmi je v predlogu zakona predvideno tudi podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca junija. Poleg tega so vanj vgrajeni še nekateri drugi ukrepi, med njimi državne pomoči v obliki nepovratnih in povratnih sredstev za podjetja ter različne oblike pomoči gospodarskim subjektom in drugim upravičencem na več področjih.

S sprejemom zakona se po pojasnilih vlade mudi, saj se veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji z 31. majem iztekajo. Vendar poslancev Levice s tem ni prepričala, očitali so ji, da prva dva protikoronska zakona nista dosegla svojega namena ravno zato, ker se je hitelo s postopkom sprejemanja. Miha Kordiš (Levica) je zato predlagal, naj se obravnava preloži na četrtek, česar pa odbor ni sprejel.

Eva Irgl na robu joka

Predsedujoča na seji Eva Irgl (SDS) je tako sejo nadaljevala, v opoziciji pa so se odzvali z dolgotrajnim predstavljanjem svojih stališč do posameznih členov in vloženih dopolnil. Po nekaj prekinitvah seje in izrečenih opominih Kordišu je Irglova na robu solz ugotovila, da takega pobalinskega obnašanja v 16 letih svoje poslanske kariere še ni doživela.

V Levici so skupaj z LMŠ in SD pripravili več dopolnil, od katerih pa doslej ni bilo še nobeno sprejeto. Tako v zakonskem besedilu ostaja zapisano tudi podaljšanje ukrepov na področju gradbene zakonodaje, s katerimi se zaradi pospešitve izdajanja gradbenih dovoljenj zaostrujejo pogoji za sodelovanje nevladnih organizacij pri teh postopkih. Zaradi te določbe so v torek pred okoljskim ministrstvom potekali tudi protesti.
Deli s prijatelji